"Klädd till fest" - ett långdraget kalas

Torget i centrum gapar tomt och huset som skulle byggas där lyser med sin frånvaro. Projektet har mer eller mindre legat på is, men nu börjar processen tina.

Gyllene fasader och vattenspel, huset på torget planeras bli att landmärke för Katrineholm.

Gyllene fasader och vattenspel, huset på torget planeras bli att landmärke för Katrineholm.

Foto: Bild: Kontoret arkitekter

Katrineholm2019-08-11 06:07

"Klädd till fest" kallas det, huset som skulle fylla tomrummet i centrum. Förslaget togs fram i en tävling och planen var att det skulle stå klart till 2019. Huset? Det verkar långt borta och Stortorget, där det skulle ha stått, är ännu orört. Senast för ett år sen meddelade samhällsbyggnadsförvaltningen att processen krävde en bullerutredning. För att en bullerutredning skulle kunna genomföras behövdes en planlösning. Den 1 maj i år skulle Cityfastigheter ha lämnat in dokumenten, men dem har samhällsförvaltningen inte sett skymten av.

Inga dokument, inget kontrakt. Det kan låta som ett misslyckande, men så ser man det inte från kommunens sida.

– Nu lossnar det äntligen och vi har börjat se oss om efter andra exploatörer som kan driva projektet, berättar Mats Lundevaller, mark och exploateringschef på kommunen.

Turerna har varit många, men projektet har alltså stått stilla en längre tid. Designen till huset togs fram i en tävling under våren och sommaren 2014. Kommunen var väldigt nöjda med vinnarförslaget, men när de räknat ut vad bygget skulle komma att kosta visade det sig bli betydligt mer pengar än vad kommunen budgeterat för.

Bakom förslaget stod arkitektkontoret Kontoret arkitekter i Malmö. De såg över förslaget för att ta reda på om det kunde byggas billigare. Det är här som den nya exploatören kommer ta vid. Designen kommer att ses över och mindre ändringar kan göras innan själva byggprocessen startar. Kommunen för diskussioner med en handfull intressenter och förhoppningen är att det står klart vilket företag som tar över redan i september.

– Vi hoppas att första spadtaget kan tas under 2020 eller 2021, men det är allt för tidigt att lova något, säger Mats Lundevaller som hoppas att huset ska vara helt färdigt till 2023.

Trots de många turerna och den långdragna processen var det aldrig tal om att ge upp på huset som omnämnts som ett framtida landmärke.

– Det finns inte på kartan! Det finns fortfarande efterfrågan på lägenheter i centrum och det här huset kommer bli en fin inramning till stortorget, tror Mats Lundevaller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om