KK-TV: På grillmiddag hos Per Ehrlund

Förrätt, smakrika huvudrätter och en utsökt efterrätt – allt ifrån grillen. Precis som det ska vara hemma hos en riktigt duktig grillare. Följ med på grillmiddag hos Per Ehrlund.

Katrineholm2013-08-17 05:00

Det doftar grillat inne på Per Ehrlunds villatomt, nära sjukhuset i Katrineholm. Det fräser från en av grillarna när öringen, som Per Ehrlund själv har fångat i södra Lappland, läggs på grillen. Av totalt åtta grillar är det tre som är igång runt pooldäcket.

Katrineholms-Kuriren har bjudit in några gäster till grillmiddag hemma hos Per Ehrlund. I onsdags kom han tvåa i TV4:s tävling "Grillmästarna".

Erik Jonsell, som driver Sköna Gertruds te och kaffe, är en av gästerna. KVK:s förre guldtränare Daiva Simokaitiene och Mona Hultström som producerar lufttorkade skinkor är två andra. Kuriren-läsaren Daniel Pettersson bjöds också in och Tomas Kirsteis har bjudits in som kompis till Per Ehrlund.

Ehrlund snurrar på rödlöken som ligger på en av grillarna. Klockan närmar sig halv sju och han har grillat under en stor del av dagen. Vid niotiden, nästan tio timmar tidigare, tände han den första grillen. Sedan dess har en brisket, nötbringa, grillats på låg och jämn värme. Det var just en brisket som tog Ehrlund till final i näst sista avsnittet av "Grillmästarna".

De inbjudna gästerna börjar anlända. Då har revbensspjällen redan legat på grillen en lång stund. En pulled pork-hamburgare serveras som förrätt. Ehrlund får svara på mängder av grillfrågor, alltid med stor entusiasm.

"Vad använder du för råvaror", undrar någon. I stort sett enbart svenska, blir svaret.

- Det går inte att fuska med råvarorna. Bra råvaror ger ett bra slutresultat, säger Ehrlund.

"Hur ofta gör du rent dina grillar?", frågar någon annan. Svaret kommer snabbt: det är bara gallret som görs rent.

- Ju smutsigare grillen är invändigt, desto tätare blir grillen, förklarar Ehrlund.

Det börjar bli kyligt när gästerna sätter sig till bords för de olika varmrätterna. Rödingen är saftig, mild och fräsch. Kombinationen med mangosåsen är noga uttänkt. Revbensspjällen har en fin yttre hinna. Tex mex-potatisen är kryddstark, som sig bör till en barbecue-måltid. Flera olika såser serveras till köttet.

- Det var himla gott, en ära att smaka, säger Daiva Simokaitiene.

Samtidigt brinner det fortfarande i en av grillarna. Efterrätten, färska nektariner som har legat några timmar i habanerosockerlag, ska snart läggas på grillen.

Per Ehrlund berättar att han blev mer än "bara en vanlig hemmagrillare" för drygt sex år sedan. Det var runt år 2010 som han blev "grillnörd", som han själv säger. Sedan dess har han bedrivit cateringverksamhet, något som ändå bara är en bisyssla vid sidan av jobbet som snickare.

- Jag lagar mycket mat, det är en passion. Just nu grillar jag väldigt mycket. Det är dessutom många som vill prata grillning, som när jag går på stan i Katrineholm. Folk klappar mig på axeln och vill prata grillning och det är ju jättekul, säger 44-årige Ehrlund.

Gästerna tittar nyfiket när han rör sig vid grillen.

- Otroligt vilket hantverk, säger Mona Hultström.

- Man inser ju nu hur mycket arbete som faktisk ligger bakom en bra middag. Det är nog en av sakerna som skiljer mellan amatör- och proffsnivå, säger Erik Jonsell.

Middagsgästerna minglar runt i trädgården. De småpratar.

Några gäster och Per Ehrlunds "bonusbarn", Tova och Noel Björnsbråten, följer med Per in i det ljusa och luftiga köket. Dessertfaten står på diskbänken. De grillade nektarinerna, som serveras med limegrädde och havreflarn, läggs upp på faten. Gästerna sätter sig till bords ytterligare en gång. Och Per Ehrlund får fortsätta svara på frågor från de intresserade gästerna.


Läs Per Ehrlunds egna recept här!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!