KK avslöjar: Stora skillnader i halkbekämpning på 55:an

Kuriren kan i dag avslöja stora skillnader i hur entreprenörerna sköter halkbekämpning och snöröjning på riksväg 55/56 mellan Katrineholm och Norrköping. Under de senaste två åren genomfördes drygt 1 400 fler åtgärder söder om Ändebol än norr om.

Ewa Callhammar (L) är rasande över att halkbekämpning och plogning inte sköts bättre på riksväg 55/56 mellan Katrineholm och Ändebol.

Ewa Callhammar (L) är rasande över att halkbekämpning och plogning inte sköts bättre på riksväg 55/56 mellan Katrineholm och Ändebol.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2023-03-13 17:03

– Du skojar? Jag tycker att det är skandal. Det bekräftar det som har varit och är ett bevis på att man inte har skött halkbekämpningen på sörmlandssidan. Det är många bilar och långtradare som halkar av vägen mellan Ändebol och Strångsjö. Det gör man inte i samma utsträckning på den östgötska sidan, säger Ewa Callhammar (L), kommunpolitiker och boende i närområdet. 

Tidningen har kartlagt hur ofta entreprenören Terranor, som sköter vägunderhållet norr om Ändebol, har genomfört åtgärder kopplat till halkbekämpning och snöröjning på riksväg 55/56 under vintermånaderna mellan den 8 februari 2021 och sista december 2022. 

Anledningen är att trafikanter upplever skillnad i hur vinterväghållningen sköts beroende på vilken sida om länsgränsen man kör. 

Därefter har vi plockat fram siffror över hur många åtgärder entreprenören Svevia, som sköter vägunderhållet söder om Ändebol, har genomfört kopplat till vinterväghållning, under samma tidsperiod som Terranor. 

Granskningen visar att det är stora skillnader i hur ofta entreprenörerna är ute och halkbekämpar och snöröjer, även om det kan finnas vissa lokala variationer i väderlek som påverkar hur ofta åtgärder är nödvändiga. 

Under aktuell tidsperiod var Svevia ute och halkbekämpade eller plogade 2 164 gånger mellan Norrköping och Ändebol. Det kan jämföras med Terranor, som norr om länsgränsen genomförde 707 åtgärder under samma tidsspann. En skillnad på 1 457 insatser. 

– Även om det finns skillnader i vädret kan det inte vara så stora variationer precis vid en länsgräns. Jag tycker att det är helt sanslöst. Entreprenören på sörmlandssidan har inte skött det här något vidare, säger Ewa Callhammar. 

undefined
Så här såg det ut på riksväg 55/56, mellan Ändebol och Strångsjö, efter förra veckans kraftiga snöfall.

Några större skillnader i vad entreprenörerna får i ekonomisk ersättning från Trafikverket föreligger inte heller. Enligt kontrakten får Terranor till och med mer pengar än Svevia. Drygt 38 631 kronor per kilometer väg årligen, jämfört med 36 317 kronor. 

Henric Thorell är projektledare för vägunderhåll vid Trafikverket och ansvarar för sträckan norr om Ändebol. I ett mejl skriver han att halkbekämpningen och snöröjningen har varit uppe för diskussionen mellan myndigheten och Terranor. 

"Vi har haft dialog med entreprenören om denna sträcka och vi tror på en förbättring angående snö/halkbekämpning mellan Katrineholm och Ändebol. Vi följer upp och kontrollerar entreprenören så att de efterföljer våra krav. Finns det brister tar vi upp dem med entreprenören och kommer fram till vad som har brustit. Fortsätter bristerna kan vite utgå", skriver Henric Thorell. 

På vilket sätt tror ni att det kommer att bli bättre?

"Större fokus på sträckan samt att vara ute i god tid för att halkbekämpa/snöröja."

Och beträffande vite fick Terranor ett sådant utdömt efter att inte ha varit ute och halkbekämpat/snöröjt i tid på väg 55/56 vid ett tillfälle i januari förra året. Vitet omfattande även brister på andra vägsträckor och uppgick till totalt 160 000 kronor. 

Trots det anser inte Henric Thorell att det finns några brister i Terranors utförande. 

"Jag anser inte att hanteringen har brustit", skriver han. 

Hur kan det komma sig att entreprenören Terranor och Svevia verkar prioritera halkbekämpning/snöröjning olika?

"Det är samma vägklass på båda områdena så entreprenörerna har samma krav på halkbekämpningen/snöröjningen, så det är kraven vi ställer som ska upplevas. Entreprenören har ingen egen prioritering."

Hur ser ni på att risken för trafikolyckor ökar om det finns brister i utförandet av vinterväghållning? 

"Vi försöker minimera riskerna för olyckor genom våra ställda kontraktskrav. Vi försöker förvarna bilisterna att ta det lugnt i trafiken och inte åka ut på vägarna om man verkligen inte måste. Ofta sker detta ihop med SMHI:s vädervarningar", skriver Henric Thorell. 

Krister Spolander är trafikexpert och forskare. Han säger att entreprenörerna gärna vill pressa ned kostnaderna, men riktar också en känga mot Trafikverket. 

– Förr hade man själv hand om väghållningen, men nu är man bara beställare. 

– Kompetensen verkar ha försvunnit. Jag tycker att man borde införa ett bättre kontrollsystem, så att entreprenören får betalt först efter att halkbekämpningen eller snöröjningen är godkänd. Trafikverket får ge sig ut och kolla upp hur det ser ut på vägarna. Jag gissar att man sitter för mycket inne på kontor, säger han.

Tidningen har sökt Terranor för en kommentar, utan framgång. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!