Kjell Angelöf är ärlig med att det är hans missbruk av alkohol som försatt honom i en besvärlig situation. Hans företag ska försättas i konkurs. Han har ingen bostad, och går hungrig.
– Jag har betalat skatt som alla andra, men jag får inte hjälp. Jag känner mig kränkt och sårad av hur socialtjänsten behandlar mig. Det finns fler hemlösa i Katrineholm, för deras skull vill jag berätta om hur det är, säger han.
Sedan den 1 augusti är Kjell Angelöf utan bostad. Då låg han på sjukhus, och tog kontakt med socialtjänsten för att lösa situationen när han kom hem.
I onsdags förra veckan skrevs han ut, men socialtjänstens akutboende var stängt. I stället lyckades Kjell Angelöf få en natt på härbärget i Nyköping. På torsdagen fick han träffa en handläggare på socialtjänsten i Katrineholm. Han fick fyra matkuponger till en pizzeria i Katrineholm och en rekvisition för att hämta ut sin diabetesmedicin.
– Och så blev det bestämt att jag får en plats på Vårnäs behandlingshem i slutet av augusti. Jag vill vara nykter och ha ett ordnat liv. Jag har inte druckit sedan den 1 augusti, säger Kjell Angelöf.
Fram tills att han får åka till Vårnäs är det ovissa dagar. Hans syster har hjälpt till med pengar för ett vandrarhem några dagar. När akutboendet i Katrineholm öppnade fick han en plats.
– Där måste man checka ut klockan 8 varje morgon och ta sina prylar med sig, och bära omkring på dem hela dagen. Det fanns ingen möjlighet att laga någon mat där.
Kjell Angelöf har fått låna en kompis sommarstuga utanför Vingåker i utbyte mot att hugga ved. Ett riktigt mål mat har han inte ätit sedan matkupongerna tog slut i söndags. Hans diabetes blir lidande, och blodsockervärdena pendlar upp och ner. Från Gåvorna har han fått en brödpåse, men nu är också den tom.
På onsdagen tog Kjell Angelöf bussen till Katrineholm för att gå till järnvägsparken där Facebookgruppen Katrineholms hemlösa delar ut matlådor.
– Jag hade inte meddelat att jag skulle komma så jag fick inget. Men en kompis ska bjuda mig på fika, säger han när tidningen träffar honom.
Han berättar att han ringt socialtjänsten hela veckan, men att han mötts av en telefonsvarare varje gång trots att han ringer under telefontid. Han har pratat in flera meddelanden.
– I onsdags hörde en handläggare av sig och sa att de pengar jag fick ut genom jobb i juli borde ha räckt i augusti också. Det var 5 003 kronor, och jag har hyrt ett förråd till mitt bohag som jag måste betala för.
I plånboken har Kjell Angelöf 32 kronor. Det räcker till bussbiljetten till Vingåker.
Lena Ludvigsson är chef på socialtjänsten i Katrineholm. Hon kan inte uttala sig om enskilda ärenden men berättar om hur socialtjänsten arbetar.
– I regel söker en person hjälp hos oss via vår avdelning för ekonomiskt bistånd. Där görs en bedömning av ekonomin. Boendesituationen är det första vi tar ställning till, är det akut ordnar vi något för natten, säger hon.
Socialtjänsten har ett akutboende, är det fullt kan man få hjälp med vandrarhem eller hotell.
– Generellt löser man en natt i taget, sedan får personen söka på nytt. Under tiden tittar vi på en långsiktig lösning.
Akutboendet i Katrineholm har varit stängt en period under sommaren.
– Det var struligt där och vi fick stänga någon vecka, säger Ludvigsson.
Ska man behöva gå hungrig?
– Det är inte meningen, men det är upp till individen att söka hjälp. Man kan få akuta matpengar. Om man inte löser sin situation och behovet kvarstår förväntas det att man söker på nytt.
Är det svårt att komma i kontakt med er?
– Telefonen är bemannad. Men det kan vara upptaget. Vi ringer upp om man lämnar namn och telefonnummer.
Hur många hemlösa uppskattar ni att det finns i Katrineholm?
– Det är fyra, fem personer som vi bedömer inte har någon form av boende och lever på gatan.
Hur många som hankar sig fram, övernattar på soffor hos vänner och familj, är svårare att veta enligt Ludvigsson. 81 personer har sociala kontrakt, till exempel träningsboenden.
Har ni någon uppsökande verksamhet?
– Både våra boendecoacher och fältare är ute på stan och försöker knyta kontakter. Många katrineholmare har vi kontakt med på något sätt. Men en del vill inte ha stöd och hjälp.
Får de intagna på Vårnäs hjälp till ett boende när de skrivs ut?
– Det är en del av behandlingsprogrammet att arbeta med helheten, bland annat att lösa boendesituationen, säger Lena Ludvigsson.