Det regnar, snöar och töar ungefär lika mycket i Katrineholm som i Vingåker och Flen. Effekterna ser olika ut. Men knäckfrågan är densamma i alla kommunerna.
Klimatet blir blötare, mängden förorenat dagvatten ökar och kraven kring omhändertagande likaså.
Katrineholms kommun har sedan 2015 riktlinjer för hur regn- och smältvatten ska hanteras. Flen införde en policy 2020, medan Vingåker saknar ett inriktningsdokument.
Nu finns ett förslag till politikerna om en gemensam policy.
– Det är gjort i samråd med Sörmland vatten och avfall. Policyn ska vara övergripande för hur vi gemensamt ser på frågan, säger Stefan Jansson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Katrineholm.
Katrineholms policy skulle revideras i år oavsett. Förslaget om gemensamma riktlinjer utgår från kommunernas ambition att samla sina kompetenser mot samma mål.
– Så kan vi ha en gemensam hållning gentemot Sörmland vatten, säger Jansson.
Policyn innehåller bland annat skrivningar om utformningen av anläggningar och om dagvattenhantering i kommunernas planarbete.
Utgångspunkten är att vattnet ska ses som en resurs, men också hanteras på sätt som minskar riskerna för översvämningar och föroreningar.
Hur, är upp till respektive kommun.
– Det som är specifikt för Katrineholm lägger vi in i vår handlingsplan. Varje kommun äger sin egen policy. Vill man ändra i den, kan man göra det, säger Jansson.