KFAB-personal kritisk – "management by fear"

Vid årsskiftet införde KFAB en ny organisation, med mer förebyggande arbete och mindre reparationer. Fastighetsavdelningen är kritiska.

Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-06-01 20:03

Det kommunala fastighetsbolaget, KFAB, införde en ny organisation vid årsskiftet. Tanken är att fastighetsavdelningen ska arbeta mer förebyggande, i stället för att vidta åtgärder först när fel anmälts av hyresgästerna. 

– Två konsulter från Fasticon gjorde en utredning under 2019. Rapporten visade att vi borde arbeta mer förebyggande, säger Ingmar Eriksson, vd på KFAB.

Alla medarbetare på fastighetssidan fick söka om sina tjänster och antalet anställda är detsamma nu som innan omorganisationen. I dag arbetar fyra förvaltare, fem fastighetstekniker och sju reparatörer på KFAB. Tidigare fanns inga förvaltare alls, de har nyrekryterats, i stället fanns fler fastighetstekniker, varav en fick sluta på grund av arbetsbrist. Andra slutade, eller bytte tjänst frivilligt. 

– För att komma igång snabbt tog vi in två förvaltare som konsulter under tre månader, säger Ingmar Eriksson.

Men bland personalen på fastighetssidan fanns skarp kritik mot den nya organisationen. En skrivelse skickades via mejl till styrelsen för KFAB i samband med förändringen, undertecknad "Samtliga utförarna på fastighetsavdelningen". Eriksson informerade om skrivelsen på det senaste styrelsemötet.

Fastighetsavdelningen är kritisk till att informationen är bristfällig och att man använder dyra konsulter när man ska spara pengar. "Otydliga direktiv från vd, management by fear, ingen vågar ifrågasätta något längre eller fråga, man är rädd för konsekvensen", skriver de anställda. De är också kritiska till att en projektsamordnare på fastighetssidan flyttades till en annan arbetsgrupp. 

– Han skötte många små projekt, men var ensam på sin avdelning. Jag ville flytta honom till projektavdelningen, så att de som jobbar med projekt skulle kunna jobba tillsammans. Men det blev inte så, han stannade kvar på fastighetsavdelningen, men de har ökat utbytet mellan avdelningarna.

Arbetsgruppen känner sig stressad över att inte hinna med och skriver att det finns "ingen motivation att gå till jobbet längre, dålig arbetsmiljö. Psykosocial ohälsa, det vill säga riktigt dåligt arbetsklimat!", enligt skrivelsen.

– De har varit missnöjda, det kan jag inte komma från. Förra året hade vi möten var fjortonde dag. 

Ingmar Eriksson menar att ledningen och facket har varit överens. Nu arbetar KFAB med att få till en bättre "vi-känsla" i personalgrupperna.

Karta: Katrineholms Fastighets AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!