KFAB inför nya rutiner för att öka tryggheten

Det kommunala bostadsbolaget arbetar mot våld i nära relationer.

Fredrik Olovsson och Ingemar Eriksson är nöjda med den nya rutinen för ökad trygget.

Fredrik Olovsson och Ingemar Eriksson är nöjda med den nya rutinen för ökad trygget.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2019-08-03 06:07

Det kan vara ett stort steg att lyfta luren och ringa polisen eller ta sig över tröskeln för att göra en orosanmälan till socialtjänsten. Lättare kan det vara att höra av sig till sin hyresvärd, som man redan har en relation till. Det tror i alla fall Ingmar Eriksson, ordförande på KFAB.

Inom kort kommer alla som bor hos KFAB att få hem information om deras nya rutin. Den är ett verktyg bland flera som ska öka tryggheten för hyresgästerna.

– Det är klart att man ska ringa polisen om man tror att något händer, men ibland kan steget till att ringa oss vara mindre, förklarar Ingemar Eriksson. KFAB:s ordförande, Fredrik Olovsson (S) instämmer.

– Vi vill uppmana hyresgästerna att ringa vår störningsjour om de till exempel hör att en granne råkar illa ut hemma.

Våld i nära relationer är ett utbrett problem och det är inte ovanligt att grannar misstänker att något inte står rätt till.

Policyn kallas "granntrygghet" och är en del i KFAB:s arbete för att öka tryggheten. Företaget arbetar också med att skapa tryggare utomhusområden. Vid nybyggnationer har KFAB det perspektivet i åtanke, men också i utvecklingen av befintliga utemiljöer. Det handlar om att skapa öppna, gemensamma ytor utan mörka vrår där någon skulle kunna gömma sig.

– När vi spenderar tid tillsammans ökar också chansen att man vågar berätta om något händer hemma, eller fråga för den delen, säger Ingemar Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om