Katrineholmspolisen Tobias berörd – vill hjälpa sina kollegor

Områdespolisen Tobias Karlsson fick reda på skjutningarna i Örebro som många andra, via medier.
Under eftermiddagen var han beredd på att få frågan om han kunde hjälpa Örebrokollegorna.

Tobias Karlsson, områdespolisen, följde som många andra rapporteringen om skjutningarna i Örebro. Han konstaterar att även om polisen har mental förberedelse för våld, kan man inte veta hur man ska reagera.

Tobias Karlsson, områdespolisen, följde som många andra rapporteringen om skjutningarna i Örebro. Han konstaterar att även om polisen har mental förberedelse för våld, kan man inte veta hur man ska reagera.

Foto: Erica Johansson

Katrineholm2025-02-05 15:47

Nyheten i korthet

  • Områdespolisen Tobias Karlsson i Katrineholm, Flen och Vingåker fick reda på skjutningarna i Örebro via media och var beredd att hjälpa till om behov uppstod.
  • Karlsson jämförde känslan med den vid påskupploppen i Norrköping.
  • Lokalpolisområdeschef Lisa Nilsson meddelade att de erbjudit hjälp till Örebro men att det ännu inte behövts. De kommer att fortsätta erbjuda stöd i denna svåra situation.

Tobias Karlsson, områdespolis i Katrineholm, Flen och Vingåker, hörde talas om den blodiga attacken i Örebro på samma sätt som många andra: via media. 

– Jag fick ett tips från någon nyhetssida att det var någon form av händelse i Örebro och jag följde den, som alla andra.

Han berättar om sina tankar under sändningarna i realtid: 

– Jag tänkte att det här är nog det värsta man kan vara med om, både när man bor i det samhället och har någon form av anknytning, men även som polis. Vi har övat på PDV (pågående dödligt våld) och terrorhändelser och jobbar med mental förberedelse, men det är inte lätt. 

Han säger att känslan under tisdagen påminde om den vid påskupploppen i Norrköping, att poliserna väntade på frågan om de på något sätt kunde hjälpa till. 

– Man gör sig beredd.  Det här är en så pass stor och hemsk händelse. Kan jag hjälpa till vill jag göra det. Om det handlar om att avlasta kollegorna som är på plats eller göra någon form av trygghetsskapande åtgärder, så gör man självklart det. 

undefined
Dagen efter skolskjutningen i Örebro vajade flaggan på halv stång på många håll i landet. Här är flaggan utanför Duveholmshallen i Katrineholm.

I Katrineholm satsade polisen på synlighet med extra fotpatrullerande under tisdagskvällen. Lokalpolisområdeschef Lisa Nilsson skriver i mejl till tidningen att man står beredd att hjälpa kollegorna i Örebro: "Vi i lokalpolisområdet har erbjudit vår hjälp till Örebro men de har hittills inte haft behov av vår stöttning. Även fortsättningsvis kommer vi erbjuda vår hjälp på alla sätt för att stötta våra kollegor i denna svåra situation", skriver hon. 

Tobias Karlsson konstaterar att en så omfattande händelse som i Örebro berör samhället. 

– Även jag själv reagerar kraftigt på det här. Det ska inte finnas. Om vi som ändå har mental förberedelse på det här reagerar kraftigt så kommer det ju att väcka tankar hos allmänheten. Vi försöker vara lite extra synliga, svara på frågor, får vi förfrågningar från skolor kan vi komma dit och prata.

Under tisdagen uppmanade polisen allmänheten att hålla sig ifrån området runt Risbergska skolan och kvarteren runtomkring, Polisens talesperson Lars Hedelin sa "Om man ser polis ska man gå åt andra hållet". 

Vad känner man som polis, när kollegorna i Örebro springer mot potentiell dödsfara?

– Det är mental förberedelse. Vi har utbildning och vi tränar för de här händelserna. Men sen är det som med allt annat för mänskligheten, vi vet inte hur vi reagerar när det väl händer. Det är helt omöjligt att veta hur man reagerar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!