Katrineholmsman lurad på stor summa pengar

Personen som ringde upp erbjöd mannen hjälp att se över hans abonnemang. Vid det andra samtalet loggade mannen in med bank-id, men därefter försvann en mycket stor summa pengar från hans konto.

Om bedragaren får dig att logga in med bank-id någonstans, är risken stor att du luras att logga in på fel sida, eller att bedragaren "följer med" in i din internetbank. Mannen på bilden har inget samband med artikeln.

Om bedragaren får dig att logga in med bank-id någonstans, är risken stor att du luras att logga in på fel sida, eller att bedragaren "följer med" in i din internetbank. Mannen på bilden har inget samband med artikeln.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Katrineholm2021-11-15 17:02

Det var i oktober i år, som en katrineholmare i 75-årsåldern blev uppringd, av någon som sa sig vara från ett företag. Företaget skulle hjälpa mannen att se över hans abonnemang och samla betalningarna. Mannen tyckte att det lät bra. Vid det andra samtalet från företaget gick han med på att logga in med sin bankdosa.

Därefter har stora summor dragits från hans konto, vid åtminstone två tillfällen. Nu har en polisanmälan om grovt bedrägeri gjorts.

– Allt det här, den här typen av brott, går ut på att man försöker få folk att logga in med sina bankdosor och med sitt bank-id. Det är supervanligt. Tyvärr är det fler och fler som drabbas. Det är i huvudsak äldre personer och ungdomar som bedragarna ger sig på, säger Ann-Helen Lindeborg, förundersökningsledare vid Sörmlandspolisens avdelning för bedrägerier.

De som ringer kan säga vad som helst, fortsätter hon, för att få den uppringde att logga in.

– Ibland kan de säga att man tagit ett lån och ska få hjälp via någon säkerhetstjänst. Det är lite olika manus, för i princip har de som ringer manus.

När man ska göra något som kräver bank-id eller att man loggar in med bankdosa, ser man vad det är man loggar in på. Är det banken, står bankens namn, är det Försäkringskassan, står kassans namn i rutan. Men Ann-Helen Lindeborg tror att många inte bryr sig om att titta.

– Egentligen är inte bank-id osäkert. Det är ju målsägaren själv som accepterar att logga in. Man ska inte acceptera någon sida som man inte vill logga in på. Det polisen kommunicerat med bank-id om är att man skulle kunna lägga till positionering, det skulle utöka säkerheten.

Det polisen gör vid bedrägerier, är att försöka spåra pengarna.

– I många fall kan vi spåra pengarna, men det är oftast inte de som ringt, som har pengarna. Bedragarna hittar vi sällan.

Kontona som pengarna förs över till ägs ofta av personer som, kanske intet ont anande, lånat ut sina konton. Även där gäller det att vara vaksam, tycker Ann-Helen Linderborg.

– Även där ser vi äldre och ungdomar, som lånar ut sina konton. De säger "han hade inget eget konto, han fick låna mitt". Men de flesta som har goda avsikter har egna bankkonton, egna swish. Har man inget konto är det ofta något skumt med personen, så kan man absolut säga, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!