Katrineholmslärare har nominerats till fin utmärkelse

På ett kreativt sätt lotsar förskolläraren Angelica Karlsson barn och kollegor längs de digitala verktygens stig. Nu är hon en av drygt hundra lärare från hela landet som nominerats till det prestigefyllda lärarpriset Guldäpplet.

Förskolläraren Angelica Karlsson från Katrineholm med dottern Inez och hennes nyfödda lillasyster.

Förskolläraren Angelica Karlsson från Katrineholm med dottern Inez och hennes nyfödda lillasyster.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2021-09-25 08:03

Den 28 oktober är det dags för Guldäpplets dag i Stockholm. Då ska lärarpriset Guldäpplet delas ut till en pedagog som förnyat undervisningen med stöd av IT och delat med sig av sina idéer och erfarenheter till sina kollegor.

31-åriga Angelica Karlsson arbetar till vardags som förskollärare på Karossens förskola och är en av finalisterna som kan få utmärkelsen.

– Jag visste inte ens att priset fanns när jag fick veta att jag blivit nominerad. När jag förstod vad det var kände jag mig ännu mer ärad över nomineringen, säger hon.

Angelica Karlsson är nybliven tvåbarnsmor och för tillfället föräldraledig. En stilla frid vilar över familjens villa i Värmbol, precis som det ska vara när storken har levererat ett litet underverk. 

– Men jag är med på kurs tillsammans med kollegorna på kvällstid. Det vill jag inte missa.

För sex år sedan var Angelica Karlsson en av sex förskollärare som öppnade förskolan Karossen, där hon nu är arbetslagledare. Hon sitter även med i bildningsförvaltningens IKT-grupp, som arbetar med informations- och kommunikationsteknik.

– Jag har jobbat mycket med digitala verktyg sedan start och med verksamhetsutveckling. Jag försöker stötta och inspirera mina arbetskamrater i hur arbetet kan underlättas, förklarar Angelica Karlsson.

I samarbete med Mälardalens högskola har hon även gjort en film om hur man kan arbeta digitalt med de allra minsta barnen.

– Jag vill göra barnen delaktiga i dokumentationen och på förskolan jobbar jag mycket med att barnen får skapa filmer i Imovie (red. anm. videoredigeringsprogram). Under ett projekt med 2- till 3-åringar, fick de fota och filma utsidan av sina hem. Det var stort för dem att få visa kompisarna på förskolan var de bodde och det blev ett bra sätt att få igång ett samtal.

För Angelica Karlsson går det analoga och digitala lärandet alltid hand i hand.

– Även en tvååring kan fota i skogen med en Ipad. Det är så spännande att se vad de väljer att fokusera på, i stället för att vi i personalen fotar barn i gula västar. När vi kommer tillbaka från skogen kan vi projicera bilderna på väggen och barnen kan måla av bilderna de tagit. 

Att tidigt visa barnen hur man skriver på en läsplatta är även det ett sätt att bekanta sig med lärverktyget.

– De får trycka på röstknappen och prata och sedan se hur deras mening skrivs på skärmen. Barnen tycker även att det är väldigt kul med emojis. 

Angelica Karlsson är noga med att betona att det krävs att en vuxen är med och att man pratar om det man gör för att en läsplatta ska bli ett pedagogiskt verktyg.

– Det kan ibland finnas motstånd bland föräldrar mot att vi använder digitala verktyg inom förskolan, men motstånd beror ofta på att man inte förstår tekniken. Det finns en sån bredd i hur man kan använda digitala verktyg i lärandet. Vi brukar prata om att vi inte vill att barnen ska bli konsumenter, utan producenter. Det vill säga inte bara konsumera exempelvis filmer, utan skapar och producerar eget digitalt material.

undefined
I år ska lärarpriset Guldäpple för 20:e gången delas ut för att uppmärksamma pedagoger som förnyat undervisningen med hjälp av digitala verktyg.

Den 28 oktober firar lärarpriset Guldäpplet 20 år och årets vinnare ska hyllas. Då står Angelica Karlsson står på gästlistan.

– Det ska bli jättekul, men jag tror verkligen inte att jag kommer att vinna. Jag är en sån som aldrig tar ut något i förskott, säger hon och skrattar.

Lärarpriset Guldäpplet

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs minne och i styrelsen finns representanter från Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund och tidsskriften Datorn i utbildningen. Priset består, förutom ett stipendium på 25 000 kr, av ett vackert handblåst glasäpple.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!