Katrineholms serveringar får beröm i kampen mot corona

Serveringsställen i Katrineholm får beröm av en av kommunens miljöinspektörer.

Trots tips om trängsel på katrineholms restauranger och barer får de bra betyg i arbetet mot smittspridning.

Trots tips om trängsel på katrineholms restauranger och barer får de bra betyg i arbetet mot smittspridning.

Foto: Mark Baker

Katrineholm2020-08-06 10:30

Trots att en flera tips om trängsel kommit in till kommunen har alla serveringar kunnat förbli öppna. 

För att minimera smittspridningen har Folkhälsomyndigheten satt upp regler för hur restauranger, kaféer, konditorier och barer ska agera under pandemin. Det handlar bland annat om att markera lämpligt avstånd vid köbildning, sätta upp informationsskyltar och ge kunder möjlighet att tvätta händerna.

– Vi har inte behövt stänga några restauranger eller barer i kommunen. Över lag har man skött sig väldigt bra, säger Adlan Abdi Osman, vikarierande miljöinspektör på Katrineholms kommun.

Brister i rutinerna har förekommit, men de har också åtgärdats.

– Informationsskyltar har saknats, andra gånger saknas markeringar för hur tätt kunderna får stå, förklarar inspektören.

Det är inte alla serveringsställen som fått besök av kommunens inspektioner. Istället har man valt en taktik där verksamheter får besök sporadiskt, ofta till följd av tips från allmänheten.

Att stävja smittspridningen är ett gemensamt arbete. Verksamheterna ansvar visserligen för att riktlinjerna följs inom den egna verksamheten, men även gästerna hjälper till genom att hålla avståndet. Personalen bär också en del av ansvaret genom att inte gå till jobbet med sjukdomssymptom och vara noga med att tvätta händerna.

– Många har varit duktiga på att påminna sina kunder om att hålla avståndet, säger Osman.

Nu hoppas Osman att Katrineholms serveringar ska orka hålla i rutinerna.

Exempel på åtgärder

Åtgärder för att förhindra smittspridning kan till exempel vara att verksamheten sätter upp informationsskyltar riktade till personal, kunder och andra besökare.

Det kan också handla om att markerar avstånd på golvet.

Ibland kan det vara aktuellt att möblera om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel.

Serveringsstället bör också erbjuda möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten samt erbjuda handsprit.

De ska också undvika att flera personer samlas i trånga lokaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!