I mataffärerna är det tydligt att priserna har ökat. Men när det gäller kläder och skor ligger priserna på ungefär samma nivå som tidigare. Frågan är om priserna kommer att röra sig i samma riktning som livsmedel? Janaa Olsson driver klädbutiken Bela. Trots pandemi och krig har hennes butik gått bra, berättar hon. Hon tror att det beror på att butiken är bland de få lokala som finns kvar och att turismen har kommit igång igen.
– De butikerna som tvingades lägga ner under pandemin har påverkat vår försäljning. Vi har tagit mycket marknadsandelar och vi märkte ett uppsving redan under pandemin. Nu har vi kunder från Nyköping, Norrköping, Örebro och Eskilstuna och att turismen är igång har skapat liv i centrum igen.
Trots uppsvinget av kunder känner hon sig osäker när det gäller framtiden. Hon tror inte att hon kommer få en indikation på hur priserna kommer se ut nästa år förrän till hösten.
– Vi åker snart till Stockholm på inköp för nästa vår och då kommer priserna att ha gått upp. Jag tror att vi blir tvungna att höja butikspriserna för att hålla marginalerna och för att företaget ska vara lönsamt.
Ghssan Touma är skräddare i sitt eget skrädderi Animax. Han var tvungen att byta lokal på grund av pandemin, berättar han. Under coronatiden var det dåligt med kunder, men idag rullar det på bra. I och med den ökade inflationen och mindre pengar i plånboken så skulle man kunna tro att det blir vanligare att lämna in kläder på lagning istället för att köpa nytt. Det är dock inget han upplever.
– Precis som förut beror allting på vad kunden har råd med. Människor som har pengar köper hellre nya kläder när något går sönder och de som inte har mycket pengar lämnar in dem för lagning.
Något inflationen har påverkat är de höjda priserna på tyger, menar Ghssan Touma.
– Vissa tyger stiger i pris, till exempel tyg till båtkapell. För några år sedan kostade det 230 kronor per meter och nu kostar det 470 kronor per meter.
Precis som för Jaana Olsson, i klädbutiken Bela, är det just nu bra försäljning i skobutiken Åkes skor. Butikschefen Petra Vasseur har ännu inte märkt av konsekvenserna av kriget. Men hon känner en viss oro inför osäker framtid.
– Vi beställer våra varor ett halvår i förväg så just nu märker vi inte av kriget. Priset har redan ökat en del men det har varit på grund av pandemin. Jag tror att vi först till nästa sommar kan märka av prisökningen på grund av kriget.
Petra Vasseur litar på sina stamkunder.
– Vi har en bra och trogen kundkrets. Självklart kommer ingen att tycka att det är kul om vi höjer våra priser, men under pandemin märkte vi att folk vill gynna lokala aktörer och förhoppningsvis kommer det fortsätta så.
Än så länge verkar det som att människor har råd att köpa nya kläder. Men hur ser det ut med möbler? Möbelmagasinet drivs av Stina Vepsäläinen. Hon har jobbat i det kombinerade antikvariatet och secondhandbutiken i över tio år och har följt utvecklingen av kundernas konsumentvanor under åren. Hon upplever inte att det är fler människor som köper secondhand på grund av pandemin eller kriget.
– Jag märker att människor varit positiva till återvinning i många år. Och det gör mig glad, vi måste rädda vår moder jord.