Cyklande chefen hyllar stans bilister

Kritik har riktats mot att stadens bilister inte visar tillräckligt mycket hänsyn mot cyklister. Det håller inte infrastrukturchef Johnny Ljung med om. "Jag är året-runt-cyklist och upplever att 99 procent stannar och släpper fram mig", säger han.

Johnny Ljung på kommunen tycker att bilisterna överlag visar respekt mot cyklisterna i Katrineholm.

Johnny Ljung på kommunen tycker att bilisterna överlag visar respekt mot cyklisterna i Katrineholm.

Foto: Jimmy Persson och Stina Järperud

Katrineholm2022-11-03 06:58

Stadens trafiksituation får ofta cyklister och bilister, men även gångtrafikanter, att ilskna till på varandra. Förra veckan röt en cyklist ifrån om att såväl bilister som andra cyklister inte alltid visar hänsyn till varandra i trafiken, särskilt vid cykelöverfarter och passager.

– Det är inte lätt att cykla i den här stan och det är många som inte tar hänsyn till oss. Jag tycker att det skulle behövas en utbildning för stadens bilister, för jag ser att det är väldigt många som inte har koll. Jag tror att de är upptagna med att titta efter övriga bilar och gående, sa Ann Bergström, när tidningen pratade med henne förra veckan.

Att det inte finns någon cykelöverfart på Nordanåsbron, där cyklister hade haft företräde, diskuterades också. Infrastrukturchef Johnny Ljung säger att det inte finns några planer på att ändra övergångsställets och cykelpassagens utformning i dagsläget.

– Det är snabbcykelstråken som vi håller oss till när vi bygger cykelöverfarter och cyklister prioriteras. Vill man använda en cykelöverfart i närheten av Nordanåsbron hänvisar vi cyklisterna till rondellen mellan Västgötagatan och Vingåkersvägen. Övergångsstället och passagen på bron är utformad med fysiska farthinder för att få ned hastigheten och minska risken för allvarliga olyckor, säger han.

Själv använder Johnny Ljung cykeln för att ta sig mellan hemmet och jobbet. Han möter inga större hinder och håller inte med Ann Bergström.

– Om vi skulle skylta cykelöverfarter överallt skulle vi hindra kollektivtrafiken och flödet. Det blir helt enkelt för många stopp. Jag är året-runt-cyklist och upplever att 99 procent stannar och släpper fram mig. Jag tycker att katrineholmarna har blivit riktigt bra på det, vilket är en förändring jämfört med för några år sedan.

Fram till 2020 har Trafikverket haft som mål att 35 procent av gång- och cykelpassagerna på huvudvägnätet ska vara hastighetssäkrade. Det innebär en utformning genom exempelvis farthinder, så att motorfordon inte ska kunna framföras i mer än 30 kilometer i timmen. Enligt samhällsbyggnadsförvaltningen har man i Katrineholm uppfyllt målet när det gäller cykelöverfarter.

– Nollvisionens mål kom redan 2009 och vi uppfyller andelen cykelöverfarter i Katrineholm med 38 procent, säger Johnny Ljung.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!