Cannabis och amfetamin ger avtryck i avloppet

I fjolårets mätning av knarkrester i avloppet sticker framförallt två narkotikasorter ut. Den ena ökar på sommaren, den andra är stor tidigt på året.

Inte bara nummer ett och två. Har man brukat narkotika ska även den ta vägen någonstans. Det tar avloppsvattenmätningarna fasta på.

Inte bara nummer ett och två. Har man brukat narkotika ska även den ta vägen någonstans. Det tar avloppsvattenmätningarna fasta på.

Foto: Junge, Heiko

Katrineholm2024-02-13 20:58

Sedan våren 2020 har kommunerna regelbundet gett forskningsinstitutet Rise i uppdrag att mäta halten av knarkrester i avloppsvattnet. i Katrineholm handlar det om drygt 29 000 invånare, vars toaletter är anslutna till det allmänna avloppsnätet, där narkotikahalten i det utspolade vattnet mäts. 

– Vi tycker att mätningarna är bra. De visar det faktiska bruket och visar att vi behöver jobba med narkotikan, säger områdespolisens chef Ted Bäck. 

2023 har två mätningar genomförts: vid två tillfällen i mars och två i juli. Av olika skäl blev det ingen tredje mätning, som skulle ha gjort i november. 

När narkotika påträffas i avloppsvattnet räknas mängden om till "doser per 1 000 invånare och 24 timmar". I Katrineholms avloppsvatten är det framförallt tre sorters narkotika som sticker ut. Det gäller cannabis, kokain och amfetamin. Även tramadol och kotinin förekommer, men har inte räknats om till doser. Kotinin är inte heller olagligt; det bildas av nikotin från tobaksrökning. Amfetaminet i avloppsvattnet är inte helt rättvisande, eftersom också förekommer i lagligt utskrivna receptbelagda mediciner. 

Mätningarna i mars visar att 25,9 doser cannabis brukats det dygnet per 1 000 invånare i Katrineholm vid det första mättillfället, som var onsdag till torsdag 8-9 mars. Vid nästa mättillfälle, lördag till söndag 11-12 mars, hade cannabishalten sjunkit något, till 25,2 doser. Kokainresterna i avloppsvattnet uppgår i mars till 2,8 respektive fem doser per 1 000 invånare. Halten amfetamin samt metamfetamin uppgår till 11,2 respektive 18,6 doser i mars. 

I juli ser framförallt cannabisanvändningen annorlunda ut. Onsdag till torsdag 5-6 juli fanns rester motsvarande 46,5 doser per 1 000 katrineholmare i avloppsvattnet och 44,1 doser två dagar senare, lördag-söndag den 8-9 juli. 

Kokainresterna i avloppet hade sjunkit i juli, till 1,6 respektive 2,7 doser. Amfetaminresterna låg på ungefär samma nivå som i mars: 17,3 respektive 13,3 doser per 1 000 invånare. 

I jämförelse med fjolårets mätning i mars har dock amfetaminanvändningen minskat betydligt. I mars 2022 uppmättes 60 doser i avloppsvattnet, jämfört med mellan 15 och 20 doser vid samtliga fyra mättillfällen i år. 

– Cannabis är den vanligaste drogen, det bekräftas av det här. Sett över tid, flera år, ligger kokainet ganska statiskt. Amfetaminet hade vi en topp för 2022, men där ser vi att bruket sjunker, säger Ted Bäck. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!