Monoliten hotad – om inte katrineholmarna älskar den

Det senaste exemplet på gerillakonst i Katrineholm får tills vidare stå kvar med kommunens goda minne. Men om katrineholmarna inte överöser den med kärlek, kan den tas bort.

Monoliten på Gatstuberg får stå kvar – tills vidare. Den står inte trafikfarligt och är fast förankrad. Men är den tillräckligt älskad av katrineholmarna för att få bli kvar för evigt?

Monoliten på Gatstuberg får stå kvar – tills vidare. Den står inte trafikfarligt och är fast förankrad. Men är den tillräckligt älskad av katrineholmarna för att få bli kvar för evigt?

Foto: Carina Ekdahl

Katrineholm2021-01-20 13:34

I november började det dyka upp mystiska monoliter på olika platser i världen. Om det var konstnärer, utomjordingar eller bara någon som ville busa som låg bakom, var oklart. Men i mitten av december fick i alla fall även Katrineholm sin egen monolit. Placerad högst upp på Gatstuberg blickade det två meter höga metallmonumentet ut över fälten, ner mot Djulösjön.

Tidigare har kommunen varit pigga på att plocka bort den här typen av gerillakonst, men också i vissa fall kämpat för att den ska få vara kvar, som i fallet med rondellraketen.

Tjänstemän på kulturförvaltningen har nu varit uppe på berget och inspekterat monoliten, för att dess framtid ska kunna avgöras.

– I första hand är det säkerheten som ska bedömas. Den får inte vara farlig, man ska inte kunna peta omkull den, säger Cecilia Björk (S), kulturnämndens ordförande.

Men monoliten visade sig stå stadigt förankrad.

– Den är heller inte i vägen för trafiken och utgör ingen fara, säger Cecilia Björk.

undefined
Det var i mitten av december, innan vinterns riktiga intåg, som monoliten plötsligt dök upp på Gatstuberg. Nu betraktas den som ännu ett inslag av gerillakonst i kommunen. (Arkivbild)

Så tills vidare låter kommunen den stå kvar. 

Cecilia Björk själv har en tveeggad inställning till monoliten. Å ena sidan, är hon glad att Katrineholm blivit del av den globala monolittrenden.

– Jag tycker att det är kul att den dykt upp i Katrineholm. Det är roligt att vi är intressanta, vi är ju bra på konst här. Vi har otroligt bra människor som jobbar med den offentliga konsten.

Å andra sidan, ser hon gärna att den försvinner på samma mystiska sätt som den dök upp.

– Jag skulle inte ha något emot om den försvann av sig själv. Viss konst har ett värde i att inte vara beständig. Det skulle också vara i linje med berättelsen – många av monoliterna har ju kommit och gått, säger hon.

undefined
Cecilia Björk (S) är ordförande i kulturnämnden. Hon gläds åt att Katrineholm fått en egen monolit, men hoppas samtidigt att den försvinner "av sig själv".

Om monoliten vägrar att försvinna, tvingas kommunen så småningom ta ett beslut om dess framtid. Och att transportera bort den från Gatstuberg är inte gjort i en handvändning. Cecilia Björk säger att verkets framtid ligger i händerna på katrineholmarna själva.

– Rondellraketen blev ju exempelvis väldigt omtyckt och vi betraktade den som en gåva till kommunen, så den tog vi in i vår egen konstsamling. Det betyder också att vi sköter om den. Men jag har svårt att tro att vi kommer att ta in monoliten – om det inte visar sig att katrineholmarna älskar den! Men det har jag inte sett än, säger hon.

Karta: Gatstuberg – här står monoliten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!