Efter tre år med krympande befolkning visar nu statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, att katrineholmarna ökar i antal. Fler föds och fler flyttar hit, vilket tillsammans gjort att kommunen nu har 34 242 invånare. I faktiska tal är kanske inte ökningen enorm: men katrineholmarna blev 32 fler under årets tredje kvartal.
– Jag tycker det är jättekul och känner mig försiktigt optimistisk inför framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S).
Han konstaterar att Katrineholms invånarantal just under årets tredje kvartal inte brukar öka.
– Då brukar många lämna Katrineholm för högre studier. Det är glädjande att vi ökar, men det är för tidigt att ropa hej och säga att "nu har det vänt".
I Katrineholm har 92 barn fötts under årets tredje kvartal, samtidigt som 89 kommuninvånare dött. 176 sörmlänningar har flyttat från någon annan kommun i länet till Katrineholm, samtidigt som 298 invånare från resten av landet har fått upp ögonen för den sköna lustgården och bosatt sig här. 75 personer från utlandet har också flyttat hit. 116 katrineholmare har flyttat till någon annan kommun i länet, 346 har flyttat till övriga landet och 58 har flyttat utomlands.
– Vi har varit i en situation där barnafödandet varit väldigt lågt. Fler har dött än fötts. Nu är det marginellt positivt, men ändå positivt. Vi är inne i förändringsprocesser för förskolan, vi behöver anpassa för antalet barn, men det är klart att det finns utmaningar i det, inte minst för de anställda. Det är, ur den aspekten, alltid positivt när antalet barn växer.
Hur många av de nyinflyttade är ukrainare, som efter massflyktsdirektivet nu fått folkbokföra sig?
– Jag har ingen uppdaterad siffra, men det senaste antalet var 22 personer. Det beror lite på vad de har i bagaget, om det är positivt för kommunen. Många är nog redan i någon form av arbete, medan andra haft det tuffare. Ukrainare har generellt utbildning och goda förutsättningar för att komma ut i arbete ganska snart.
Det finns ganska många lediga bostäder, men finns det jobb?
– Både ja och nej. Det finns lediga arbeten, men det bygger mycket på att kompetensen som efterfrågas matchar kompetensen hos de arbetslösa. Vi måste jobba med företagsetableringar, men också föra dialog med näringslivet och se vad de har för behov.
Även nationellt blev vi fler. Under tredje kvartalet ökade Sveriges befolkning med 29 235 personer och folkmängden är nu 10 582 576 personer.