Katrineholmarens mäktiga resa – tävlar med kärleken i VM

Om två veckor reser katrineholmaren Mikael Tzoanidis, tillsammans med flickvännen Victoria, till Frankrike för att tävla för Sverige i Yrkes-VM, som är en av världens största tävlingar. "Jag hade aldrig kunnat tro att man skulle få vara med", säger han.

Paret Victoria Carlsson Lindström, från Norrköping, och Mikael Tzoanidis, från Katrineholm, tävlar tillsammans i trädgårdsanläggning.

Paret Victoria Carlsson Lindström, från Norrköping, och Mikael Tzoanidis, från Katrineholm, tävlar tillsammans i trädgårdsanläggning.

Foto: WorldSkillsSweden / Viktor Fremling

Katrineholm2024-08-28 11:31

Nyheten i korthet

  • Mikael Tzoanidis från Katrineholm kommer tillsammans med sin flickvän Victoria Carlsson Lindström representera Sverige i yrkes-VM, världens fjärde största tävling, i Frankrike.
  • Tzoanidis, en betongarbetare till vardags, kommer tävla i trädgårdsanläggning, en disciplin han utvecklade intresse för under ett sommarjobb.
  • Tävlingen, som bedömer noggrannhet, säkerhetstänk och innovativa lösningar, ställer höga krav på deltagarna och bidrar till att framhäva vikten av yrkesutbildningar.

När Yrkes-VM drar igång den 10 september i franska Lyon, kommer katrineholmaren Mikael Tzoanidis, som fyller 22 år i november, att stå redo för att tävla för det svenska landslaget i trädgårdsanläggning. Tävlingen rankas som världens fjärde största, efter olympiska spelen och fotbolls-VM för herrar och samlar över 1 400 deltagare från hela världen och väntas locka en kvarts miljon besökare.

Mikael Tzoanidis arbetar som betongarbetare i Katrineholm till vardags. I Sveriges yrkeslandslag, som består av 25 unga talanger, tävlar han tillsammans med sin flickvän Victoria Carlsson Lindström, från Norrköping. 

– Det känns spännande och är en stor ära att få representera Sverige. Jag hade aldrig kunnat tro att man skulle få vara med i ett av Sveriges viktigaste landslag, i en tävling som är så viktig för att lyfta fram yrkesutbildningar, säger Mikael Tzoanidis.

undefined
Mikael Tzoanidis menar att han har nytta av sina tävlingskunskaper i sitt riktiga arbete. "Jag kan hantera och jobba i snabbare hastigheter", säger han.
undefined
För att vara med i VM behöver man varit med på ett svenskt mästerskap för att sedan bli uttagen till landslaget.
undefined
Paret Victoria Carlsson Lindström, från Norrköping, och Mikael Tzoanidis, från Katrineholm, tävlar tillsammans i trädgårdsanläggning.

För Mikael Tzoanidis började intresset för trädgårdsanläggning redan under ett sommarjobb på Trädgårdstekniska i Katrineholm. Efter att ha gått på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping, med inriktning trädgårdsskola, fick han frågan från sin lärare om han ville tävla i SM. Den gången stoppades han av pandemin, men något år senare fick han sin chans att tävla när han och Victoria Carlsson Lindström blev trea i yrkes-SM.

– Min lärare visste att jag var sugen på att tävla och frågade mig ett år efter studenten. Det blev en väldigt rolig upplevelse, säger han.

Hur mycket har ni tränat inför VM?

– Vi tränat extremt många timmar i veckan, både praktiskt och teoretiskt, i anläggningshallen på skolan vi gick på. I helgen var vi iväg på träningsläger i Estland, för att känna på hur det känns att tävla och känna på materialet. Sen måste man även läsa på om alla växter på latin, eftersom det står det på ritningarna.

undefined
Det är mycket som ska hinnas med på kort tid. "Det är mycket mått och höjder som man ska komma ihåg, samtidigt som man jobbar extra fort", säger han.
undefined
Efter yrkes-VM funderar Mikael Tzoanidis på att bli ambassadör för sitt yrke och inspirera nästa generation att välja en yrkesutbildning. "Jag är öppen för att ta på mig rollen som ambassadör och åka runt till skolor och hjälpa högstadieelever att välja inriktning", säger han.
undefined
Så här kan en ritning se ut.
undefined
Största utmaningen är att hålla nerverna i styr och vara fokuserad, berättar han: "Och bara köra järnet genom hela tävlingen", säger han om den fysiska och psykiska tävlingen.

Ritningarna under VM är hemliga fram till en eller två dagar före tävlingen, vilket ställer höga krav på lagens flexibilitet och anpassningsförmåga.

– Den största utmaningen blir att hålla fokus och klara av att genomföra alla moment på ett säkert och effektivt sätt. Det gäller att vara i sin egen bubbla och köra sitt race, förklarar han, och berättar att man bedöms efter hur noggrann man är, att man inte slänger verktyg runt omkring sig, att man har ett säkerhetstänk och att man kommer på smarta lösningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!