Katrineholmarens familj på Island ännu inte oroliga

Islänningen Ingjaldur Arnthorsson bor i Sverige och Katrineholmstrakten sedan 15 år. Han har barn och barnbarn på Island, där vulkanutbrottet på måndagskvällen är det stora samtalsämnet.

Vulkanutbrott på Island

Vulkanutbrott på Island

Foto: TT, Privat

Katrineholm2023-12-19 11:58

På måndagskvällen, vid 22-tiden, skedde slutligen vulkanutbrottet på Island, som geologer varnat för och beredskapen höjts inför i en månads tid. Utbrottet inleddes vid 21-tiden, isländsk tid, med att marken skakade i ett antal jordskalv med magnituden 4,2 på richterskalan. Sedan sprutade den glödande lavan 100 meter upp i luften längs en cirka fyra kilometer lång spricka. Sprickan och utbrottet är bara kilometer från den lilla hamnstaden Grindavik på södra kusten, som började evakueras sent på måndagskvällen. 

Enligt isländska medier rinner dock lavan norrut, bort från Grindavik, medan det isländska meterologiska institutet Vedur varnar för att magman under jorden rör sig i riktning mot staden. 

– Det är gamla lavaområden. Det är ungefär mitt emellan flygplatsen Keflavik och Reykjavik, i området strax utanför Grindavik. Tack och lov är det utanför, så det är ingen direkt fara för människor och djur, säger Ingjaldur Arnthorsson, islänning bosatt i Katrineholm. 

Han har både barn och barnbarn, annan familj och vänner på Island, men är inte direkt orolig för dem. 

– De bor i Reykjavik och Akureyri, det är en bit ifrån. Men det jag tänker på är att utbrottet är otroligt nära Blå lagunen. 

Blå lagunen är ett av Islands största turistmål, troligen det största, sett till antalet besökare. Det är ett stort utomhusbad med svavelhaltigt mjölkblått vatten, omgivet av lavafält. 

– De har 5 000 besökare om dagen och Island behöver sina turister. Men Blå lagunen är stängt nu. Det är lika bra, lavan kan komma väldigt snabbt, säger Ingjaldur Arnthorsson. 

Han är också orolig att flygplatsen, Keflavik, ska stänga. Så skedde när vulkanen Eyjafjallajökull hade utbrott våren 2010 och vulkanaskan stoppade flygtrafiken inte bara på Island, utan i hela Nordeuropa i flera veckor. 

– Flygplatsen är livsviktig för Island. 

Han själv har tänkt åka hem till Island för att fira nyår, men han följer utvecklingen noga, för att se om det är möjligt. Det finns alternativa flygplatser på Island, bland annat i Akureyri, som kanske kan hålla öppet även om Keflavik stänger. 

– Experterna säger att det kanske går över på tio dagar, men ingen vet, konstaterar han. 

Han har tät kontakt med familjen på ön. 

– Senast i morse. Men de är lugna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!