Katrineholmare slöt upp i manifestation för Ukraina

Kriget rasar i Ukraina när ryska trupper rycker fram. Samtidigt samlades upp mot 200 personer på Stortorget i Katrineholm under söndagseftermiddagen för att manifestera mot kriget i Ukraina.

Under söndagen hölls en manifestation för Ukraina på Stortorget i Katrineholm.

Under söndagen hölls en manifestation för Ukraina på Stortorget i Katrineholm.

Foto: Philip Dahl

Katrineholm2022-03-06 16:50

Det var starka känslor i folksamlingen när katrineholmarna möttes för att visa sympati med civilbefolkningen i Ukraina och markera mot Rysslands invasion. Där syns ett stort plakat med fredssymbolen med flera budskap som "Sluta kriga Putin" och "Vi flydde från kriget, ta inte tillbaka kriget till oss".

– Det är fint att vi står här helt enade med vår solidaritet för Ukraina, säger Tomas Selig.

Under söndagseftermiddagen hölls sju tal. Deltagarna bjöds också på två musikuppträdanden: en sång från Katrineholms kammarkör och en låt från ett band i ledning av Peter Henriksson.

– Jag tänkte att jag måste sluta grotta ner mig i allt elände och göra någonting. Då frågade jag om det var någon som ville vara med och spela, sen blev vi hela 11 stycken, säger Peter Henriksson.

Manifestationen är ett medborgarinitiativ arrangerat av Victoria Barrsäter tillsammans med Facebook-gruppen "Medmänskligt uppror" och ukrainaren Oksana Svantesson. 

– Jag är tacksam för att vi är så många som står upp för Ukraina och är emot Putins krig, för om folket får säga sitt så hade inte Putin haft någon makt, säger Victoria Barrsäter.

På plats var även kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S). Han höll också tal.

– Ryssland har gått i krig med motiv som vilar på lögner och vanföreställningar. När avståndet till Ukraina inte är mycket längre än till dem nordligaste delarna av Sverige, då känns kriget nära, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!