Katrineholmare visade sitt stöd för Ukraina

Under söndagen samlades katrineholmare på Stortorget för att visa sitt stöd för Ukraina. Irina Rojas fanns på plats. Hennes föräldrar och bror befinner sig i det krigsdrabbade landet, en bit utanför huvudstaden Kiev. "Det ser inte så bra ut", säger hon.

Oksana Svantesson och hennes son Sebastian håller upp Ukrainska flaggan under manifestationen. Runt 40 personer deltog, trots kort varsel.

Oksana Svantesson och hennes son Sebastian håller upp Ukrainska flaggan under manifestationen. Runt 40 personer deltog, trots kort varsel.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2022-02-27 16:13

I folksamlingen syns skyltar med budskapen "Stoppa kriget" och "Vi står enade med Ukraina". Oksana Svantesson, en av initiativtagarna till manifestationen, står med mikrofonen i handen och talar till gruppen av människor som står framför henne. Hon berättar om sitt hemland och om sina familjemedlemmar som är kvar i Kiev och nu kämpar, inte bara för sig själva, utan också för sitt land.

– Ju fler vi är som är medvetna om vad som pågår desto bättre, säger hon.

undefined
Margareta Hansson fick höra om manifestationen via sociala medier. Hon har vänner och kollegor som kommer från Ukraina. "Jag tycker det är jätteviktigt att visa sitt stöd. Jag har hopp och jag tror att vi är starkare tillsammans", säger hon.

Talet väcker starka känslor hos flera i publiken. Flera av de som står där har, precis som Oksana, familj och vänner som är drabbade. Irina Rojas flyttade från Ukraina till Sverige och Katrineholm för ungefär 15 år sedan. Hennes föräldrar och bror bor kvar i Kiev.

– De lyckades ta sig ut ur Kiev till ett landställe. Där är de nu. Det ser inte så bra ut, säger hon.

Hon berättar att hon en vecka innan kriget bröt ut försökte få sina föräldrar och bror att lämna Kiev och ta sig närmare gränsen. Hennes föräldrar ansökte om pass för att kunna lämna landet. Men dagen efter invaderade Ryssland Ukraina.

– Min bror trodde inte att det här skulle hända. Jag pratade med honom och sa att de borde lämna Kiev i några dagar för att se, om inget hände kunde de bara åka tillbaka men de ville de inte. Jag förstår det också för det är ju deras hem, säger Irina Rojas.

Ukrainska myndigheter har uppmanat allmänheten att tillverka molotov-cocktails som kan användas till strid. Det är något som Irinas bror just nu håller på och tillverka. Han, precis som alla andra män i vapenför ålder, har blivit inkallad för att slåss för sitt land.

undefined
Familjen Rojas, Juan, Irina och barnen Danil och Lionel, är oroliga för deras familjemedlemmar som är kvar i Ukraina.

Irina och hennes man Juan Rojas följer nyheterna nästan dygnet runt. Än så länge kan de fortfarande nå sina familjemedlemmar via telefon men de vet inte hur länge de kommer kunna göra det. Och om de ens kommer få se dem igen.

– Jag vet inte om jag kommer få se min svåger igen, säger Juan Rojas och fortsätter.

– Det krävs mer. Sanktioner ja, men det krävs mer för att stoppa Ryssland. Vi pratar om en diktator och de är inte lätta att ha att göra med. Ukraina agerar som en sköld för hela Europa. Det borde vi vara medvetna om. Om ingen går in och hjälper dem så kommer de nog inte orka så mycket längre. Det kan bli mycket blodigt, säger han.

Flera hade med sig egengjorda skyltar med budskap som "Vi står enade med Ukraina".
Flera hade med sig egengjorda skyltar med budskap som "Vi står enade med Ukraina".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!