På en köp- och säljsida annonserade 17-åringen och 19-åringen i april i år om att de ville sälja ut ett par sneakers av retromodell. Just denna typ av hajpade skor kan gå för flera tusen kronor på vissa sajter.
En 16-årig pojke från Helsingborg nappade på annonsen och man kom överens om att köparen skulle betala 1 300 kronor för skorna.
När skorna anlände till köparen stämde dels inte storleken och han misstänkte att skorna var förfalskningar.
Köparen frågade 19-åringen varifrån skorna kom. Han uppgav då att han fått dem i födelsedagspresent, att de knappt var använda och skickade en bild på ett kvitto.
Därefter tog köparen skorna till en skobutik som gjorde en äkthetsbedömning av dem. Butiken utfärdade ett intyg om att dessa var oäkta. Säljaren polisanmälde katrineholmarna som blev åtalade för bedrägeri alternativt penningtvättsbrott.
Tingsrätten skriver i sin dom att det med styrka talar för att 19-åringen var medveten om att skorna var oäkta och att han därmed gjort sig skyldig till bedrägeri. När det gäller 17-åringen så skriver rätten att det saknas bevisning för att han var inblandad på annat sätt än att ta emot pengarna från 16-åringen. Han fälls därför för penningtvättsbrott.
19-åringen döms till villkorlig dom för bedrägeriet medan 17-åringen döms till 20 timmars ungdomstjänst för penningtvättsbrottet. Båda ska tillsammans betala skadestånd, motsvarande vad skorna kostade, till 16-åringen.