Katrineholmare brygger suröl pÄ vÀstkusten

Katrineholmaren Anna Claesson driver hantverksbryggeriet Fermenterarna tillsammans med sin pojkvÀn. En osannolik resa har tagit dem till Strömstad. DÀr brygger de tusentals liter öl varje mÄnad, med stort fokus pÄ syrlig öl.

FrÄn Hotell- och livsmedelsprogrammet vid Lindengymnasiet i Katrineholm till det egna bryggeriet i Strömstad.

FrÄn Hotell- och livsmedelsprogrammet vid Lindengymnasiet i Katrineholm till det egna bryggeriet i Strömstad.

Foto: Privat

Katrineholm2020-07-23 13:45

Det hela började med en första syrlig öl tillsammans med pojkvĂ€nnen pĂ„ en lokal bar, det var nĂ„gonting helt annat Ă€n den öl de brukade dricka hemma i lĂ€genheten. Det matintresserade paret rotade fram sin största kastrull ur köksskĂ„pet och fem liter öl senare kunde de konstatera ett lyckat första bryggningsförsök. Det nya intresset skulle inom nĂ„gra Ă„r komma att sysselsĂ€tta dem pĂ„ heltid. 

Intresset för mat började gro redan i skogarna utanför Bie dĂ€r Anna Claesson vĂ€xte upp. DĂ€rifrĂ„n var det sjĂ€lvklart att stigen ledde vidare till Lindengymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram dĂ€r hon fick upp ögonen för matförĂ€dling pĂ„ riktigt. 

Efter att ha fördjupat sig i miljö och mÄltidsvetenskap började hon experimentera med fermentering. Syrade grönsaker, indonesisk tempeh och surdegar trÀngdes i köket efter arbetspassen pÄ restaurangerna.

– Det Ă€r nĂ„gonting poetiskt med att lĂ„ta mikrober förĂ€dla maten. Man skulle kunna sĂ€ga att det Ă€r mikroorganismerna och jĂ€stsvampen som skapar ölen. Vi skapar bara bra förutsĂ€ttningar för dem sĂ„ att de kan göra sitt jobb, sĂ€ger Anna Claesson.

Efter nÄgra kringflackande Är med livet i en ryggsÀck bestÀmde sig Anna Claesson för att det var dags för ett lugnare liv. Hon och pojkvÀnnen köpte en bostadsrÀtt i Strömstad. Det blev en liten lÀgenhet och deras ölbryggning fick inte lÀngre plats. Efter noggrann övervÀgning hyrde de in sig i en mindre kÀllarlokal och utökade hobby-bryggeriet. Det blev startskottet som tog Fermenterarna frÄn hobby till verksamhet, 2018 sÄlde de sin första öl.

Det stora genombrottet kom pÄ en öl och whiskeymÀssa i Göteborg, dÀr de deltog kort dÀrefter. Paret var dÀr med fyra olika sorters suröl. Tre syrliga fruktöler och en syrlig öl med kolatoner frÄn rostad malt.

– Det var vĂ€ldigt nervöst. Vi hade egentligen aldrig trĂ€ffat vĂ„ra slutkunder tidigare, utan bara sĂ„lt till lokala pubar. Responsen vi fick var fantastisk, berĂ€ttar Anna Claesson.

Efter mÀssan blev det rusning till bryggeriet och ölen sÄlde snabbt slut. Sedan dess Àr det mer regel Àn undantag att ölen Àr slutsÄld. Trots att de nu har flyttat till en 550 kvadratmeter stor lokal med tio jÀstankar. Idag exporterar de öl till bÄde Europa och Asien, och marknadsföringen har mer eller mindre skött sig sjÀlv. Köparna kommer till dem.

Varken Anna Claesson eller hennes pojkvĂ€n kunde mycket om bryggprocessen eller branschen innan de bryggde den första satsen öl hemma i köket. De har experimenterat friskt bĂ„de med ölen och företaget för att nĂ„ hit. 

Utöver att brygga öl sÄ designar Anna etiketterna till burkarna. Eftersom de idag har flera tankar kan de experimentera med smaksÀttningarna och var och en av burkarna fÄr sin egen design. Varje mÄnad brygger de omkring tio olika sorters öl om 1000-2000 liter, per sort.

– Vi har egentligen inte planerat nĂ„got av det hĂ€r. Jag har inte tĂ€nkt pĂ„ mig sjĂ€lv som en entreprenör innan utan saker har fallit pĂ„ plats varefter tiden gĂ„tt, sĂ€ger Anna Claesson.

Sedan mars i Är arbetar de bÄda heltid pÄ mikrobryggeriet. Förhoppningen Àr att den osannolika resan ska fortsÀtta, men i lugnare tempo.

– Jag har pĂ„ nĂ„got sĂ€tt alltid kunnat hitta en lugn trots turbulensen de senaste fyra Ă„ren. Det har varit en helt fantastisk resa som ingen av oss hade vĂ„gat drömma om, sĂ€ger Anna Claesson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!