Det var den 28 juni, under den muslimska högtiden Eid al-Adha, som en 37-årig man hade fått tillstånd att anordna en allmän sammankomst. Under manifestationen brände mannen en koran, men enligt polisen gick det hela lugnt till. Efter sammankomsten anmäldes dock mannen av Polismyndigheten.
– I den ingår två brottsrubriceringar: Hets mot folkgrupp, eftersom koranen brändes på den plats den brändes, det vill säga utanför en moské, samt överträdelse av eldningsförbudet, skriver polisen på sin hemsida.
En man från Katrineholm reagerade på polisens hantering av koranbränningen, vilket fått honom att lämna in en anmälan till Justitieombudsmannen. Men till skillnad från polisen anmäler inte katrineholmaren sammankomstens arrangör – han anmäler Polismyndigheten.
– Jag anser att Polismyndigheten agerat felaktigt genom att godkänna ytterligare en protest mot koranen, efter den situation som uppstod efter den tidigare omtalade Paludan-händelsen, skriver katrineholmaren i anmälan.
I sin anmälan syftar mannen på de upplopp som bröt ut i fjol efter att Stram kurs-ledaren Rasmus Paludan arrangerat en koranbränning i Jönköping. Händelserna har i efterhand kommit att kallas "Påskupploppen".
– Det råder knappast tveksamheter om att händelsen bör räknas som allmänfarlig, för svenska såväl som utländska medborgare, inom och utanför landets gränser, skriver katrineholmaren i anmälan mot Polismyndigheten.