Strid om dragkrok ledde till anmälan

Rejäl felkoppling hävdade kunden, firman i sin tur menade att han klippt av kablar. Dragkampen om dragkroken började kort efter att företaget monterat den på katrineholmarens bil.

Tvisten om dragkroken har nu avgjorts av Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det rör sig dock inte om dragkroken på bilden.

Tvisten om dragkroken har nu avgjorts av Allmänna reklamationsnämnden (ARN). Det rör sig dock inte om dragkroken på bilden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Katrineholm2024-01-18 21:50

Sommaren 2021 lämnade katrineholmaren in sin bil till en småländsk verkstad för att få hjälp med att montera en dragkrok. Kort efter att dragkroken hade installerats, hörde han av sig till verkstaden då han upptäckt att elhärvan till dragkroken var felkopplad.

Enligt kunden hade de tagit ström från hjälpbatteriet, vilket inte är tillåtet, och tryckt ner kabelhärvan så originalkablarna tagit skada. Hanteringen hade enligt bilägaren fått till följd att andra fel på bilen uppstått; kortslutning i systemet, defekt bakljus och en luftbälg som behövde bytas ut.

Bolaget i sin tur har förklarat att de hjälpt mannen att byta säkring. De kontrollerade att allt fungerade och ska ha fått godkänt av kunden.

Redan några dagar efter insatsen ska säkringen ha löst ut igen, när bilägaren skulle använda sin husvagn. När han lämnade in sin bil på en annan verkstad upptäckte mekanikern att elhärvan till dragkroken var upptryckt mellan chassi och dragkrok och satt i kläm. 

Enligt mekanikern behövde eldragningen och inkopplingen göras om.

Verkstaden som kopplat in dragkroken, har uppgett att kunden hört av sig till dem en andra gång efter att ha fått underkänt i besiktningen. Enligt företaget ska mannen inte ha skött om dragkroken, utan slagit på den med hammare, klippt av och byggt om kablar.

Bolaget har enligt egna uppgifter erbjudit sig att göra en felsökning och ifall de gjort något fel betala ersättning och laga det kostnadsfritt. Om det i annat fel beror på kunden, skulle han få betala för felsökningen och eventuella reparationer. De har bokat en tid på verkstaden, men kunden har inte dykt upp.

Bilägaren anmälde tvisten till Allmänna reklamtionsnämnden och begärde 9 000 kronor för att kunna laga felen hos en behörig verkstad. 

Nu har ARN avgjort ärendet och de ger den småländska bilverkstaden rätt. Reklamationsnämnden betonar vad som står i konsumenttjänstlagen, den lag som gäller när företag utför tjänster åt en konsument. Enligt lagen har näringsidkare rätt att bedöma eller vidta åtgärder med anledning av det påstådda felet. Det är konsumenten som ska bevisa att tjänsten är felaktig. 

I det här fallet avslås katrineholmarens begäran, då ARN anser att kunden inte har gett företaget tillräcklig möjlighet att åtgärda problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!