Scouter tar sig igenom fantasivärldar

På lördag startar resan för de 17 katrineholmsscouter som ska ta sig till Skåne för att delta i det nationella lägret Jamboree22, som är landets största läger – med 11 000 scouter. Tidningen träffade tre av dem, som alla är förväntansfulla.

Scoutlägret Jamboree hålls var fjärde år. På lördag åker landets kårer och föreningar ner till Kristianstad för en veckas läger. Från vänster: Martin Eriksson, Johanna Pettersson Björnberg och Elin Sahlin.

Scoutlägret Jamboree hålls var fjärde år. På lördag åker landets kårer och föreningar ner till Kristianstad för en veckas läger. Från vänster: Martin Eriksson, Johanna Pettersson Björnberg och Elin Sahlin.

Foto: André Johansson

Katrineholm2022-07-28 20:15

Katrineholms scoutkår har omkring 250 medlemmar, och på lördag beger sig 17 av dem ner till Kristianstad för landets största scoutläger, under en hel vecka. Lägret anordnas av Scouterna, och på plats kommer det att vara över 400 scoutföreningar. Martin Eriksson berättar att det finns olika kårer, med olika grenar. Bara inom Katrineholms scoutkår finns flera grupper.

– Vi som åker tillhör ''utmanare och rover'', man kan kalla det för ungdomsgruppen, och det är för åldrarna 15 år och uppåt. Vårt lag heter Knappast och i år är vi fulltaliga, säger Martin Eriksson.

Bussen avgår klockan åtta på lördag, och de beräknas vara framme under eftermiddagen. Väl på plats är det dags att bygga sitt läger och sätta upp tälten, berättar Johanna Pettersson Björnberg:

– Det tar ungefär två dagar att skapa sitt läger. Det blir som en egen stad, i en egen värld. Under veckan ska vi ta oss igenom små fantasivärldar som en del av årets tema: Drömmen om en hållbar värld.

Martin Eriksson fyller på:

– Vi arbetar i olika patruller på ungefär sex personer. Den ena patrullen lagar mat, medan den andra patrullen diskar till exempel.

undefined
Från vänster: Martin Eriksson, Johanna Pettersson Björnberg och Elin Sahlin. Johanna berättar att hon vill se fler scoutskjortor.

Hela lägret följer FN:s globala klimatmål som en del av årets tema. Det betyder en hel del nya rutiner, regler och sätt att leva på.

– Det är skönt att komma i väg från vardagen en stund. Lägret fungerar som ett forum för landets scouter, det är spännande, säger Johanna Pettersson Björnberg.

De enas om att det allra bästa är gemenskapen. Dels den interna gemenskapen, men även den nationella.

– Det ska bli kul att träffa de kontakter man har från andra scoutkårer i Sverige, säger Martin Eriksson.

På grund av pandemin har liknande läger runt om i världen haft ett avbrott. Men nu är allt tillbaka och trion berättar att de är förväntansfulla.

– Det vanliga är att åka på ett läger per sommar, men nu har det varit ett jätteuppehåll. Det känns jättekul att äntligen få åka. Ett scoutläger är precis allt som man inte fick göra under pandemin, säger Johanna Pettersson Björnberg.

Elin Sahlin berättar att årets resa med 11 000 scouter blir den första riktigt stora för henne.

– Det största lägret var jag på 2017, med 500 deltagare. Det här känns spännande men också lite nervöst eftersom det är större och så långt bort, säger Elin Sahlin.

Karta: Norra Åsum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!