Katrineholm vill bli pilotkommun för Klüfts projekt

Nästa år kan Katrineholm bli pilotkommun i ett projekt som ska förbättra ungas fysiska hälsa. Bakom projektet står Carolina Klüft.

Carolina Klüft är verksamhetschef för Generation pep, som vill få barn och unga att röra sig mer. Anneli Hedberg (S) vill nu att Katrineholm blir pilotkommun för ett nytt projekt inom Generation pep.

Carolina Klüft är verksamhetschef för Generation pep, som vill få barn och unga att röra sig mer. Anneli Hedberg (S) vill nu att Katrineholm blir pilotkommun för ett nytt projekt inom Generation pep.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Stina Järperud, Karin Törnblom/TT

Katrineholm2020-11-14 12:03

Före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft är verksamhetschef för organisationen Generation pep, som initierats av kronprinsessparet. Organisationen arbetar för att alla barn och unga ska både vilja och ha möjlighet att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

undefined
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är initiativtagare till Generation pep, där Carolina Klüft är verksamhetschef.

Nyligen fick Katrineholms kommun ett mejl av Carolina Klüft, med erbjudande om att delta i ett pilotprojekt. Projektets syfte är att stötta och inspirera kommuner till systematiskt folkhälsoarbete, med fokus på barns och ungas fysiska hälsa. Bakgrunden till projektet är att just dessa frågor ofta spänner över flera förvaltningar, och därför är svåra att arbeta med på ett effektivt sätt i många kommuner.

Anneli Hedberg (S) är ordförande i både service- och tekniknämnden och folkhälsoutskottet. Hon blev eld och lågor när hon fick förfrågan, och svarade direkt.

– Jag tycker att vi har bra förutsättningar för att vara med. Vi har strukturen på plats med bra anläggningar, tydliga mål i kommunplanen, ett idrottspolitiskt program – vilket inte alla kommuner har – och bra kontakt med föreningslivet.

undefined
Anneli Hedberg (S) säger att Katrineholm har goda förutsättningar för att delta i projektet, men behöver draghjälp i arbetet med att få fler unga att röra sig dagligen.

Anneli Hedberg tror att projektet skulle kunna ge bra draghjälp åt arbetet med ungas fysiska hälsa i Katrineholm. För trots de goda förutsättningarna, menar Anneli Hedberg att man inte får ut resultat i nivå med satsningarna.

– Våra siffror är inte så bra. Få unga rör sig tillräckligt och vi har problem med barnfetma.

Om Katrineholm blir aktuellt för projektet, krävs det en del motprestationer. Det handlar om att under fyra år anta strategier och handlingsplaner, att följa dem och sedan mäta effekten.

– Vi är absolut beredda att följa åtagandena, säger Anneli Hedberg.

Det viktigaste som projektet kan ge, är att få in rörelse som en naturlig del i de ungas liv, menar Hedberg.

– Det handlar om dagliga fysiska aktiviteter. De barn som är aktiva i dag rör sig jättemycket, men andra gör ingenting. Om man får in rörelse som något naturligt i förskola och skola, kan man vinna mycket.

undefined
Carolina Klüft är verksamhetschef för Generation pep, och har själv en lång och framgångsrik karriär som sjukampare bakom sig.

Anneli Hedberg poängterar att vissa skolor redan är duktiga på detta, men att det krävs mer.

– Det får inte bygga på enskilda eldsjälar, utan måste ingå i vardagen hos alla, säger hon.

Anneli Hedberg hoppas få ett positivt svar på ansökan. Pilotprojektet kommer att genomföras i flera städer av olika storlek, förutsättning och geografisk placering. Vilka som utses till pilotkommuner avgörs i december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!