Söker miljoner för arbete med socialt utsatta områden

Över tre miljoner kronor har kommunen sökt i bidrag hos myndigheten Delegationen mot segregation. Pengarna ska användas till arbetet med att lösa socioekonomiska problem.

Sari Eriksson, kommundirektör, säger att arbetet mot segregation i kommunen är långsiktigt.

Sari Eriksson, kommundirektör, säger att arbetet mot segregation i kommunen är långsiktigt.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2021-04-09 06:31

Katrineholm är en av 32 kommuner som har socioekonomiskt utsatta områden. Av den anledningen kan kommunen varje år ansöka om bidrag hos Delegationen mot segregation för olika åtgärder. 

I Katrineholms fall handlar det om trygghetsskapande åtgärder, bland annat i form av trygghetsvärdar och kameraövervakning. Det handlar också om att minska arbetslösheten genom subventionerade anställningar, som dels finansieras av kommunen, dels av Arbetsförmedlingen. Det tredje huvudområdet handlar om goda uppväxtvillkor. I det fallet är Lyckliga gatorna ett exempel. 

För perioden 1 maj i år till 30 april nästa år har kommunen ansökt om att få 3 116 000 kronor i bidrag. Utöver det finns en egen finansiering på totalt 728 451 kronor för nämnda åtgärder. 

Sari Eriksson, kommundirektör, tycker att arbetet har haft effekt: 

– Vi gör olika insatser hela tiden och jag tycker att det har fått effekt på människor. Trygghetsvärdarna började i slutet av förra året och vi ser väldigt goda trygghetsskapande effekter, framför allt bland barn och unga, men också hos övriga medborgare. Vår plan är också att få ut människor i arbete. Självförsörjning är ett led i minskad segregation och som också får människor att må bättre. 

– Alla tre delar ligger helt i linje med vad Delmos tycker att pengarna ska kunna användas till. Det är ett långsiktigt arbete som man inte kan göra under ett till tre år, utan på längre sikt, säger Sari Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!