Katrineholm med i kampen om jättelik solcellsfabrik

Solenergibolaget Midsummer ska bygga Sveriges första storskaliga solcellsfabrik och Katrineholm är med i slutstriden om var anläggningen ska hamna. Satsningen på omkring 1,5 miljarder innebär på sikt flera hundra nya arbetstillfällen.

Sven Lindström är vd på solenergibolaget Midsummer som nu satsar på snabb expansion av "megafabriker" för solcellstillverkning.

Sven Lindström är vd på solenergibolaget Midsummer som nu satsar på snabb expansion av "megafabriker" för solcellstillverkning.

Foto: Pressbild Midsummer

Katrineholm2023-01-09 17:02

Bolaget Midsummer grundades 2004 med siktet inställt på att utveckla hållbart producerade solcellstak. I nuläget har Midsummer en småskalig produktionsanläggning i Järfälla, där huvudkontoret ligger. Men målet är en snabb expansion och med sina lätta och hållbara tunnfilmssolceller vill de revolutionera solenergiindustrin.

– Nästan alla solpaneler består av en tunn kiselskiva som behöver kapslas in i glas och en aluminiumram. Men i våra tunnfilmssolceller är det ljusabsorberande skiktet bara en tusendels millimeter tunt och behöver inte kapslas in med glas eller aluminiumram, säger bolagets vd Sven Lindström.

Bolaget börsintroducerades 2018 och bygger själva de maskiner som används vid tillverkningen av solcellerna.

– I slutet av 2021 när elpriserna började rusa såg vi en enorm efterfrågeökning. Intresset har bara fortsatt öka, både från privatpersoner och lite större fastighetsägare. Vi installerar solpaneler i hela Sverige, framför allt i elområde 3 och 4.

Under slutet av 2022 tecknade solenergiföretaget flera avtal med både svenska och internationella takmaterialstillverkare och solcellsinstallatörer för leverans av 700 megawatt solpaneler de kommande tre till sex åren.

– Det är helt unikt. Det är inte vanligt med så långa kontrakt i den här branschen, säger vd Sven Lindström.

Nu krävs en snabb expansion och i månader har arbetet pågått med att hitta platsen för företagets första svenska "megafabrik". 

– Fördelen är att vi kan expandera kapaciteten väldigt snabbt. Vår produktionsmetod är sådan att vi kan flytta in våra maskiner i vilken befintligt industribyggnad som helst, förklarar Sven Lindström.

Till en början stod ett trettiotal svenska orter på listan. Nu har fyra slutkandidater vaskats fram: Katrineholm, Uppsala, Arboga och Järfälla. Det som styr valet är tillgång till lokal, hyresnivå och lönenivåer på etableringsorten. 

Under årets första kvartal ska beslutet tas och målet är att anläggningsarbetet ska vara i gång redan under det andra kvartalet 2023. Fullt utbyggd beräknas investeringen till 1–1,5 miljarder kronor. 

Inledningsvis kommer satsningen att innebära omkring 40 nya arbetstillfällen och när anläggningen är fullt utbyggd blir det omkring 250 arbetstillfällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!