Ny uppfinning kan rena grundvattnet vid husbygge

En uppfinning från ett amerikanskt universitet kan komma att testköras i Katrineholm. Om det fungerar innebär det något av en revolution för PFAS-rening av förorenat grundvatten.

I grundvattnet under husbygget vid gamla brandstationen finns väldigt höga halter PFAS. Nu hoppas miljöstrategen Jenny Herbertsson att Katrineholms kommun får bidrag till ett unikt projekt för att sanera kemikalierna.

I grundvattnet under husbygget vid gamla brandstationen finns väldigt höga halter PFAS. Nu hoppas miljöstrategen Jenny Herbertsson att Katrineholms kommun får bidrag till ett unikt projekt för att sanera kemikalierna.

Foto: Carina Bergius, Roger Culmsee

Katrineholm2022-01-13 06:58

När den gamla brandstationen i kvarteret Abborren intill Stadsparken revs, visade det sig att brandskummet under åren lämnat tydliga spår efter sig. Grundvattnet är gravt förorenat av miljögiftet PFAS – högfluorerade ämnen som används för att stöta bort fett, smuts och vatten.

Att sanera PFAS är svårt, dyrt och tidskrävande. Oftast görs det med kolfilter, som måste förbrännas på rätt sätt. Metoden kan ta 20 år.

Nu har Katrineholms kommun, tillsammans med Luleå universitet och miljöföretaget RGS nordic, ansökt om statligt stöd för ett unikt projekt.

Det handlar om ett nytt sätt att sanera PFAS, genom att använda en ultraljudsreaktor. Reaktorn har tagits fram på det privata forskningsuniversitet Clarkson university i New York.

Metoden går ut på att man borrar ner till grundvattenmagasinet. Sedan för man ner ultraljudsreaktorn och låter vattnet flöda genom den. Då slås PFAS-molekylerna sönder.

– Det är jättespännande! Om det funkar är det en jättegrej, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg i Katrineholms kommun.

Om det fungerar, ja. Reaktorn har inte testats i skarpt läge tidigare.

– Det har aldrig gjorts utanför labbet, säger Herbertsson.

undefined
Jenny Herbertsson är miljöstrateg i Katrineholms kommun. (Arkivbild)

Det statliga stödet som kommunen hoppas på, har man sökt från Statens geotekniska institut. De driver ett utvecklingsprogram där forskare i samarbete med andra aktörer kan söka medel för projekt gällande förorenade områden.

Kommunen har åtagit sig att medfinansiera projektet med 2 miljoner kronor, av den beräknade totalkostnaden på 4,4 miljoner.

Redan förra året sökte kommunen pengar till detta projekt, men nekades. Då föll det på att man inte gjort tillräckliga undersökningar på plats.

– Det har vi gjort nu, säger Jenny Herbertsson.

undefined
I kvarteret Abborren bygger Tegelstaden nya bostäder. Tidigare låg här en brandstation. Användningen av brandskum har lett till höga halter PFAS i marken och grundvattnet.

På platsen där brandstationen låg, ska Tegelstaden nu uppföra ett bostadshus. Tegelstaden ansvarar för föroreningar i och ovan mark, medan kommunen ansvarar för föroreningar i grundvattnet.

– Vi har dialog med Tegelstaden. De har tagit bort föroreningarna i marken och de har också förberett plats för det här projektet, genom ett teknikrum bland annat, säger Jenny Herbertsson.

Besked om projektet beviljas kommer i februari eller mars. Blir det ett nytt nej, måste problemet lösas på annat sätt.

– Vi kan inte låta en så stor förorening finnas kvar i grundvattnet.

Karta: Gamla brandstationen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!