Katrineholm kan få ta emot ett hundratal flyktingar

De sörmländska kommunerna har fått i uppdrag av Migrationsverket att snabbt ta fram 1 000 bostadsplatser åt ukrainska flyktingar. Ett hundratal flyktingar skulle kunna hamna i Katrineholm. "Vi är enade i att vi ska ta vårt solidariska ansvar", säger Johan Söderberg (S).

Allt fler personer från Ukraina söker sig nu till Sverige efter att ha flytt från kriget, vilket gör att Migrationsverket nu ber Sveriges kommuner om hjälp att snabbt ta fram totalt 12 000 bostadsplatser.

Allt fler personer från Ukraina söker sig nu till Sverige efter att ha flytt från kriget, vilket gör att Migrationsverket nu ber Sveriges kommuner om hjälp att snabbt ta fram totalt 12 000 bostadsplatser.

Foto: Paul Zinken

Katrineholm2022-03-10 06:49

Migrationsverket hinner inte få fram tillräckligt många bostadsplatser till alla som flyr från kriget i Ukraina, därför ber man nu kommunerna om hjälp. Som tidningen tidigare har berättat så har Katrineholms kommun redan börjat se över beredskapen när det kommer till skola och boenden. Bland annat finns flyktingboendena som användes 2015 kvar redo att användas om det skulle behövas.

Det Migrationsverket efterfrågar nu är akuta evakueringsplatser, till exempel gymnastiksalar, skolor och campingplatser, eftersom upphandlingen av bostadsplatser drar ut på tiden.

Exakt hur många flyktingar Katrineholm kommer ta emot är oklart. Men Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, uppskattar att det skulle kunna röra sig om ett hundratal.

– Det är väl rimligt att anta utifrån befolkningsmängd att ett hundratal skulle komma till Katrineholm.

– Vi förbereder oss för den situationen. Vi behöver tillhandahålla boende och skola om det kommer barn och vi tar tacksamt emot hjälp av personer som behärskar ukrainska eller ryska eller andra språk som kan vara nyttiga.

undefined
Johan Söderberg (S), komunstyrelsens ordförande.

Vet ni när de kommer komma? 

– Nej, vi vet inte riktigt när än. Vi har ganska korta tidshorisonter för att rapportera till Migrationsverket och andra myndigheter vad vi har för beredskap och möjligheter. Det är väl rimligt att anta att det är relativt i närtid.

Under onsdagen bjöd kommundirektör Sari Eriksson in alla partiers gruppledare för att informera om det pågående beredskapsarbetet inom kommunen. Under mötet enades alla partier om att Katrineholms kommun ska göra det de kan för att hjälpa människorna som tvingats fly från Ukraina.

– Vi är enade i att vi ska ta vårt solidariska ansvar i Katrineholm och göra det vi kan för att hjälpa dem som kommer hit. Vi står enade i det här, säger Johan Söderberg.

De personer som hört av sig till kommunen och erbjudit sig att ta emot personer har blivit hänvisade vidare till Migrationsverket, berättar Johan Söderberg. Vem som kommer sköta kontakten framöver är osäkert men han betonar att informationen har nått fram.

– Vi har kännedom om de som hört av sig och kan om inte annat förmedla kontakter, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!