Katrineholms kommun vill införa ett system för sortering av matavfall från hushållsoporna. Målet är att omvandla avfallet till biogas.
Enligt det förslag till beslut som läggs fram på nästa kommunstyrelsesammanträde ska sorteringen gå till så att matavfallet läggs i en särskild, grön påse. Den gröna påsen slängs sedan i samma kärl som övriga hushållssopor. Därefter sorterar en maskin ut påsarna.
Ett system av det här slaget finns redan bland annat i Gnesta kommun.
Beslutet om att införa "gröna påsen" tas slutgiltigt av kommunfullmäktige. Om beslutet klubbas som planerat, kan systemet införas under 2015, enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S). Anledningen till att det tar över ett år är bland annat att det behöver göras upphandlingar under 2014.
Vart matavfallet ska transporteras för att sorteras och rötas till biogas återstår därför att se.
Göran Dahlström beskriver "gröna påsen" som en storsatsning på miljön.
— Det här är ett jättebeslut. Det känns fantastiskt bra, säger han.
I Katrineholms, Flen och Vingåkers kommuner finns redan ett beslut om att minst 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas så att energi och näring tas tillvara år 2017.
Inför beslutet om att införa ett system för att sortera avfallet har Sörmland vatten låtit göra en utredning som granskat olika alternativ. I stället för att använda sig av en grön påse kan hushållen få två separata kärl, ett för matavfall och ett för brännbart.
Utredningen har kommit fram till att rekommendera systemet med den gröna påsen, bland annat eftersom det upplevs som enklare av användarna.
Systemet innebär att soporna måste skickas till en anläggning med så kallad optisk sortering, där en maskin känner igen de gröna påsarna och sorterar ut dem. I dag finns sådana anläggningar i bland annat Linköping och Södertälje.
Sörmlands vattens utredning gäller alla tre KFV-kommuner. Tanken i utredningen är att samma system med de gröna påsarna ska införas även i Vingåker och Flen.
Sorteringen av avfallet kommer att innebära en kostnadsökning jämfört med att inte sortera – en kostnad som hushållen måste betala. Taxehöjningen kan komma att bli mellan 20 och 30 kronor per månad.