Kastade flaska och sten på polisen – pojke döms

En pojke i tonråren ska genomgå ungdomsvård, sedan han dömts för att ha saboterat polisens arbete i Katrineholm.

Det var när en elev skulle omhändertas som pojken, enligt domen, försökte hindra polisarbete.

Det var när en elev skulle omhändertas som pojken, enligt domen, försökte hindra polisarbete.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Katrineholm2024-10-01 21:05

Nyheten i korthet

  • En tonårs pojke i Katrineholm har dömts till ungdomsvård för att ha stört polisens arbete genom att kasta sten och en plastflaska på dem i maj i år.
  • Incidenten inträffade när polisen försökte omhänderta en annan person, vilket ledde till att flera elever, inklusive den dömde pojken, följde efter och protesterade.
  • Pojken har tidigare dömts för våld mot tjänsteman. Trots att han nekar till att ha kastat sten, ansåg tingsrätten att personalens och en tjänstemans uppgifter var tillförlitliga och dömde pojken.

Det var i maj i år som polisen skulle omhänderta en elev i en skola i Katrineholm. När polisen tog med eleven från skolan följde några andra elever efter och den dömde pojken kastade sten och en plastflaska med vätska mot poliserna. 

Pojken som dömts har sagt att det var mellan tio och 30 personer på platsen, inklusive lärare från den aktuella skolan. Han säger att han såg att eleven som skulle omhändertas brottats ned och inte kunde andas och att han skrek det till poliserna. Flera kastade därefter sten mot poliserna, dock inte han själv, säger han. En tjänsteman i kommunen som ställde sig framför poliserna för att skydda dem sa åt honom att inte kasta sten, varpå han svarade att han inte gjort det. Pojken har ställt sig frågande till varför just han pekats ut som stenkastare, men tror att man blandat ihop honom med någon annan. 

Poliserna, som drabbats av sten- och flaskkastningen, säger att de inte vet vem som kastade, men att en polis fick vätska från den kastade flaskan i håret. Personal i skolan säger att pojken var en av dem som kastade sten och tjänstemannen från kommunen säger att det inte var någon annan än den dömde pojken som kastade sten. 

Tingsrätten bedömer att personalens och tjänstemannens uppgifter är trovärdiga och vinner visst stöd av vad polisen sagt. Pojkens agerande var därför sådant att det kunde "förväntas allvarlig försvåra och hindra brottsbekämpande verksamhet". 

Pojken har tidigare dömts för våld mot tjänsteman och döms nu till påföljden ungdomsvård. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!