Karsudden kan få metalldetektorer

Risken för rymningsförsök från Karsudden, likt det i torsdags när en patient sköts av polis, kommer att bli betydligt mindre när den pågående ombyggnaden är klar.

Karsudden_Foto_Tomas_Nilsso.jpg

Karsudden_Foto_Tomas_Nilsso.jpg

Foto:

Katrineholm2015-03-18 05:00

Redan 2012 stod det klart att säkerheten behövde höjas på Karsuddens sjukhus och renoveringar har pågått sedan hösten 2013. Den 25 mars invigs den första nya byggnaden.

Förra veckan sköts en patient av polis i samband med ett rymningsförsök. Patienten, en 22-årig man, sprang helt enkelt ifrån sina vårdare och ut genom grinden. Frågan är om det hade kunnat hända om ombyggnaden hade varit klar.

– Det är svårt att svara på, men risken hade varit betydligt mindre, det tror jag, säger Tomas Zurkirchen som är projektledare för renoveringen av Karsudden.

Den första nya byggnaden kommer att fungera som evakueringslokal när resten av Karsudden ska renoveras. När allt är klart, om drygt tre år, ska alla besök ske i den nya byggnaden. I dag sker besök på hela sjukhuset. Ändringen ska leda till ökad säkerhet för både personal och patienter.

– Sen får vi mycket större ytor också, det är den största vinsten med det här projektet. Det ger bättre förutsättningar för oss att göra ett bra jobb. Det är väldigt trångt i dag, säger Tomas Zurkirchen.

I den nya säkerhetsreceptionen förbereds det för metalldetektorer, men det finns i dag inget krav på att sådana ska användas på Karsudden.

– Man får väga säkerhetsaspekten mot patienternas integritet, men det blir en fråga för framtiden, säger Malin Lotterberg, kvalitetsansvarig på Karsuddens sjukhus.

Vidare ska hela det utomhusområde där patienterna vistas omringas av stängsel och övervakningskameror ska installeras. Dessutom ska samtliga byggnader sitta ihop så att ingen behöver gå utomhus för att ta sig mellan husen, som i dag.

Erik Pettersson är ordförande i patientrådet på Karsudden. Han har förståelse för renoveringen och tycker att det är bra att säkerheten höjs, både för personalens och för patienternas skull. Samtidigt är han kritisk till vissa förändringar.

– Många tycker att det är dåligt att vi inte får röka när vi vill efter 1 april. Dessutom ska de ta bort våra patientkök. På min avdelning lagar vi mat nästan varje dag men det kommer vi inte kunna göra längre, säger Erik Pettersson.

Dialogen med ledningen ska dock ha fungerat bra, menar han.

– När de arbetade med vårt tak blev det kallt på nätterna men det åtgärdades snabbt när vi påtalade problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om