För några veckor sedan berättade vi om att polisen i Katrineholm sökte efter nya ägare åt nio omhändertagna hundar. Nu har åtminstone åtta av dem sålts.
– Vi brukar lyckas sälja omhändertagna hundar även om det såklart beror på vad det är för ras och hur hunden mår, säger Peter Göransson på polisen i Katrineholm.
Det är länsstyrelsens uppdrag att göra en utredning om en person är lämplig att vara djurägare eller inte. Beslutar de att en person inte är lämplig är det polisens uppdrag att se till att djuret antingen säljs, överlåts till någon annan eller, i sällsynta fall, avlivas. Att en person inte anses passande som djurägare beror oftast på någon form av fysisk eller psykisk ohälsa och det är alltid en känslosam process. En del blir upprörda när de blir av med sina husdjur. Men ägarnas reaktioner varierar.
– Vissa blir faktiskt lättade att någon tar det beslutet åt dem, det kan till exempel vara någon som är gammal eller sjuk som inte orkar längre. Men många blir såklart förbannade när någon förklarar att de inte kan ta hand om sitt djur, säger Peter Göransson.
Han säger också att det förs diskussioner om det verkligen ska vara polisens uppdrag att ta hand om processen efter länsstyrelsens beslut, speciellt då länsstyrelsen har en större kompetens på området.
– I den bästa av världar skulle det vara deras uppdrag.
Har ni tid med det egentligen?
– Lagstiftningen säger att det är så här det ska fungera.