Kanelbullens dag infördes i Sverige 1999 och har sedan dess blivit en mycket stark och omtyckt tradition över hela landet. Vi svenskar tycker om våra bullar och det märks inte minst på konsumtionen. Siri Eriksson går sitt tredje år på Lindengymnasiet och berättar att hon bakar över 200 bullar inför söndagen.
– Det märks vilken helg det är som kommer härnäst, säger hon.
Siri Eriksson tycker om att baka och går på restauranglinjen där hon just nu är bagerilärling. Det blir förstås mycket bullar dessa dagar, men om hon själv får välja, bakar hon helst någonting helt annat.
– Jag är jättesugen på att öppna ett eget bageri med en kompis. Fast det är svårt, det känns som att man behöver mer än två personer som kan baka bra. Men det skulle vara roligt att prova på det. Då skulle vi i första hand baka mycket cupcakes.
Daniel Andersson är restauranglärare på Lindengymnasiet och menar att doften gör sitt när det gäller bullarna. En doft som från Lindens korridorer sprider sig långt ut i trapphuset.
– Vi har alltid förfrågningar på bullar när det närmar sig sådana speciella traditioner. Just till den här helgen frågar folk efter kanelbullar, såklart. Det är en doft som verkligen tilltalar de flesta, då är det rätt lätt att sälja några extra.
Det var Hembakningsrådet som införde kanelbullens dag. Ett råd som 1959 startades för att återuppliva engagemanget kring att baka hemma, då många av dessa rutiner försvann efter andra världskriget. När rådet firade sin 40-årsdag 1999, ville man fira detta med något speciellt. Då föddes "kanelbullens dag".
– Ja, det hela hamnade på en höstdag, 4 oktober, eftersom vi enligt gamla traditioner bakade mycket på hösten inför vintern, säger Birgitta Nilsson Bergström som driver Hembakningsrådet i dag.
För 16:e året firar vi svenskar i morgon denna dag. Det finns numera speciella datum för massor av olika dagar, men det är få som står sig så bra som den när vi firar våra kanelbullar.
– Det verkar som att intresset bara växer. Det är lätt att vara en del av firandet och det finns ingen svensk som inte gillar kanelbullar. De står för trygghet och är något som hemmet, föräldrar och familj kommer med, trivsamhet och tradition.
Birgitta Nilsson Bergström berättar om det svenska ordet "fika" som numera inte bara är ett ord i Sverige. Hon säger också att kanelbullarna är någonting som vi svenskar är stolta över.
– Ja, det skulle jag vilja säga. Vi börjar förstå att det är något som är lite unikt för oss. Kanelbullar är en självklarhet här hemma, men inte alls i andra länder. Det är kul att vi har något, i våra bullar, som adderas till det svenska ordet "fika", som numera också finns på engelska. Det kan vi vara stolta över.