På Sultans konditori hoppas man på en bra försäljningsdag. Man planerar att erbjuda bullar i lite olika storlekar, från kanelknyten till kanelsnurror.
– Företagsbeställningarna går bort då det är en lördag, men vi hoppas att många kommer och fikar, säger Christer Olsson, ägare och bagare.
Det brukar gå åt mellan 1 500 till 2 000 bullar just den här dagen.
Är det ett roligt bakverk för en bagare att baka?
– Just när det är en speciell dag och man får göra många är det extra kul. Men det är ju inte särskilt svårt, säger Christer Olsson.
På Hembagarns konditori är man väl förberedd inför kanelbullens dag, både med extra mycket bullar och förstärkt personalstyrka.
– Vi brukar ladda upp med ungefär 200 bullar till att börja med. Sedan är bagaren på plats hela dagen, redo att göra nya när de tar slut. För de brukar de göra, säger Linnea Carlsson.
Kanelbullens dag infördes 1999. I år hålls alltså dagen för 15:e året i rad. Dagen kom till efter initiativ från hembakningsrådet. De ville fira sitt 40-års jubileum genom att skapa en tradition som lyfte fram ett klassiskt och traditionellt bakverk. Att det blev just i oktober är för att höstens skördetid sparkar igång högsäsongen för hembakningen.
– Det är ju speciellt med kanelbullens dag. Man märker att den är populär och uppmärksammad bland kunderna, säger Linnea Carlsson.
I dag finns det många variationer av kanelbullen, både till utseende och innehåll. På Hembagarns konditori kommer de dock att fokusera på den klassiska bullen.
– Jag tycker att det kan vara roligt när de är lite speciella, även om jag uppskattar klassikern mest, säger Linnea Carlsson.
Kollegan och bagaren Matilda Björk håller inte riktigt med.
– En kanelbulle är en kanelbulle. Det ska vara vetedeg, kardemumma och riktigt smör. Annars är det ingen kanelbulle, säger hon.
Personligen föredrar hon även den snurrade versionen framför den skurna.
– De blir saftigare när de är snurrade, och kanelen blir mer jämnt fördelad.
Varför har kanelbullen en så stark plats i folks hjärtan?
– Den är ju väldigt god. Helt enkelt, säger Linnea Carlsson.