Kamera i stället för hembesök

Kommunen har de senaste månaderna sett över möjligheterna att erbjuda nattillsyn via en kamera i stället för besök av hemtjänsten. Till våren ser detta ut att bli verklighet.

brukarkamera1.jpg

brukarkamera1.jpg

Foto:

Katrineholm2015-02-07 12:00

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vård- och omsorgsförvaltningen i Katrineholms kommun haft ett projekt som handlar om hur man kan utveckla tekniken inom den kommunala vården. En av idéerna som man jobbat med är att sätta upp kameror i sovrummet hos äldre som har kommunal hemtjänst. Idén har testats i flera andra kommuner i landet och i bland annat Västerås är den satt i bruk sedan ett par år tillbaka.

I Katrineholms kommun är tanken att kameran ska fungera som ett frivilligt komplement till de äldre som har insatsen nattillsyn. Fördelen för de äldre ska vara att de slipper bli väckta flera gånger om natten av att någon kommer in i lägenheten, i stället är det någon som, vid utsagda tider, tittar via en kamera. Om något inte ser ut som det ska begär man då att någon åker dit.

– Tanken är att detta ska vara frivilligt och att alla äldre med hemtjänst först och främst ska erbjudas den vanliga nattillsynen. Inget av materialet som filmas arkiveras på något sätt och kameran filmar bara under vissa tider, säger Mats Fhinn som är utredare på vård- och omsorgsförvaltningen.

Under de senaste månaderna har man, hos en handfull frivilliga brukare, testat att sätta upp en kamera i sovrummet. I vissa fall skedde detta parallellt med de vanliga nattliga besöken, men i andra fall bytte man ut ett eller ett par besök mot att i stället titta till den äldre via kameran. Reaktionerna från de äldre var blandade. En del tyckte att det hela fungerade bra och att det var skönt att sova hela nätterna utan att bli störd.

– Andra saknade det personliga besöket. Det var även några som ville veta när kameran filmade. Det är snabbt löst genom att sätta upp en diod som lyser när kameran filmar, säger Mats Fhinn.

Enligt honom handlar inte detta om att spara pengar utan snarare om att omfördela resurserna då de äldre kommer bli fler och fler under de närmaste åren.

– Under 40-talet var det något av en babyboom och framåt 2020 kommer många av dem behöva hemtjänst. Jag tror på att använda händerna där händerna behövs, säger Mats Fhinn.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Ulrica Truedsson (S), Berättar att man tar ställning i budgeten för 2016 om projektet ska genomföras i större skala.

– Tanken är att vi ska ta beslutet då och i vilken storlek vi ska driva det vidare. Det är inte något som passar alla utan det bedöms från brukare till brukare om det är en lämplig insats.

Truedsson menat att det faktum att brukare inte behöver störas om nätterna kan förbättra hälsan.

– Det kan vara svårt att somna igen om man blivit väckt av att någon kommer och tittar till en.

Vad säger du till de som börjar tänka på 1984 och övervakningssamhället?

– Varje person måste säga ja och skriva på ett avtal. Vill man inte ha en kamera blir man inte tvingad. Det är en överenskommelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om