Kalabalik på skola – förbud kan vänta elever

Det är ordningsstörningar bland en elevgrupp i årskurs 7 på Järvenskolan. Störningarna är så allvarliga att skolledningen tillsammans med socialtjänst och polis tvingas vidta flera åtgärder. Nu kan flera hårda förbud införas för att få ordning på eleverna.

Det råder stök bland en elevgrupp i årskurs 7 på Järvenskolan.

Det råder stök bland en elevgrupp i årskurs 7 på Järvenskolan.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-10-06 13:52

På fredagen gick kommunen ut med att det råder stök och oordning bland en elevgrupp i årskurs 7 på Järvenskolan. 

Beteendet ska ha skapat oro och rubbat tryggheten i skolmiljön, vilket gör att skolledningen tillsammans med socialtjänsten, SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) samt kommunens säkerhetsavdelning nu vidtar flera åtgärder för att stävja problematiken. 

Magdalena Nordin, rektor på Järvenskolan, menar dock att kalabaliken inte rör hela skolan. 

– Det finns jättelugna ställen att vara på, men vi har ungefär 25 procent av eleverna i årskurs 7 som förstör och det vill vi få bukt med. Det handlar om elever som inte går på sina lektioner och använder ett otrevligt språkbruk. De verkar tycka att skolan är någon annan form av samlingsplats, än just en skola, säger Magdalena Norin. 

För att komma till rätta med oroligheterna bjuds vårdnadshavarna in till samtalskaféer för att diskutera ordningen i skolan. Där är tanken att föräldrar ska ges möjlighet att dela sina tankar, oro och idéer samt knyta band för att gemensamt arbeta mot en bättre framtid för skolan. Dessutom kommer skolledningen kartlägga problembeteenden på gruppnivå och individnivå tillsammans med socialtjänsten. 

Magdalena Norin kommer att genomföra rektorsbesök i alla 12 klasser i årskurs 7 för att diskutera skolans regler och konsekvenserna av att bryta dem. Dessutom finns ett gemensamt fokus på att upprätthålla skolans regler med nolltolerans mot avvikande beteenden. Skolans personal kommer också att erbjudas stöd från kommunens HR-avdelning. 

Enligt kommunen kommer det också att ske aktiviteter utanför skolan för att främja relationsbyggande med eleverna. Dessutom ska det hållas löpande möten om situationen och kontinuerlig information om de vidtagna åtgärderna. 

Framöver kan det också bli aktuellt med mobilförbud, föreläsningar om språk och beteenden, stöd och råd från andra skolor med liknande utmaningar och möjligheter till fler ordnade aktiviteter under raster. Det kan också bli tal om att stärka vuxennärvaron i årskurs 7 genom samverkan med stödresurser som trygghetsvärdar och specialpedagoger. 

"Skolledningen prioriterar öppenhet och transparens i hanteringen av denna utmaning. Genom att adressera problemen öppet och gemensamt visa eleverna att deras vuxna bryr sig, strävar skolan efter att upprätthålla en trygg och positiv skolmiljö för lärande och glädje", skriver kommunen i ett pressmeddelande. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!