I biblioteket på Duveholmsgymnasiet och Katrinholms tekniska college, KTC, står fyra modeller uppställda. Det är förslag på hur ljusgårdarna som används som uppehållsrum skulle kunna se ut. I den ena ljusgården, som är en större öppen yta med högt till taket som är av glas, finns flera soffor och ett kafé. Där vill eleverna gärna bygga ett loft. Tanken var först att ha en trappa upp på taket, med en uteservering, men det tror de kan vara svårt att få till.
– Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, säger Håkan Brunosson.
Brunosson är sedan ett år tillbaka skolvärd på gymnasiet och han berättar att hans jobb är att knalla runt i korridorerna och ljusgårdarna för att skapa trygghet för eleverna.
Hans första intryck av ljusgårdarna var att de var lite tråkiga och han satte ihop en grupp av både elever och personal på skolan för att ta fram förbättringsförslag. Nummer ett för eleverna är att han ska få ett eget krypin.
– Brunos hus. Så att han är närmare oss, säger Adelina Ohlsson och pekar på en liten stuga i trä på pappmodellen.
Det som också är viktigt när ytorna ska möbleras om är färger, tyger och sittplatser.
– Vi tänker soffor. Vi har stolar som inte har ryggstöd nu och det är lite tråkigt, säger klasskompisen Lisa Karlsson.
Två pingisbord står i ena gården och de ska få vara kvar. Däremot får ett av de två biljardborden flytta på sig till förmån för nya soffor.
– Vi tänkte att alla ska få plats och att det inte spelar någon roll vem som är där, säger Anna Nguyen.
Enligt Sebastian Larsson, som också är elev, är den ena ljusgården mer för folk som vill sporta och snacka medan det i den andra, där kaféet är, samlas elever som pluggar och äter. Både han och klasskompisarna har tyckt om att göra modeller och hoppas att de ska få bra feedback och att det snart ska hända någonting.
– Det är kul med lite udda uppgifter och att få hitta på själv, säger Sebastian Larsson.
De har även tänkt mycket på att underlätta för eleverna att hålla rent och snyggt. På varje högt bord ska en papperskorg hänga.
Håkan Brunosson är övertygad om att flera av idéerna ska gå att genomföra, trots att kommunen sagt tvärt nej till att bidra med pengar.
– Det finns mycket resurser här på skolan, exempelvis byggprogrammet.
Även om idén om ett kafé på taket kanske inte blir av kan något annat springa ur den och bli verklighet. Nu väntar feedback på renoveringsförslagen och sedan kan det börja byggas.