När Fatima Addberger fick höra talas om Maja, som egentligen heter något annat, och hennes barn som nekas socialt bistånd och som riskerar att hamna på gatan kände hon att hon måste hjälpa henne.
Fatima Addberger är jurist, kriminolog och journalist. Hon driver eget företag, dels som jurist, dels som kriminolog. Hon är också medlem i Familjehjälpen i Katrineholm och stöttar arbetet så gott hon kan, med sin expertis. Nu har hon överklagat social- och omsorgsnämndens beslut.
– De får inte göra så här. Jag har skrivit hennes överklagan och kommunicerat med socialsekreteraren flera gånger. De har gett sig sjutton på att sätta dit Maja och det är inte deras uppdrag att sätta dit en hjälpsökande. Deras uppdrag är att hjälpa till, för de jobbar på en myndighet, säger hon.
– Men även om jag vidtar alla juridiska mått och steg jag så hinner vi inte på de här dagarna. Vi hinner inte rädda Maja och barnen, de kommer att hamna på gatan.
Men socialförvaltningen sätter väl inte barn på gatan?
– De har, enligt uppgifter som jag fått till mig, svarat att de kan vara behjälpliga med att familjehemsplacera barnen, men att Maja får sörja för sig själv, säger Fatima Addberger.
Lisa Hasselberg är enhetschef på social- och omsorgsförvaltningen i Katrineholm.
– Det här är inga uppgifter som jag har. Jag arbetar med ekonomiskt bistånd och att familjehemsplacera barn är inget som ingår i vårt vräkningsförebyggande arbete, säger hon.
Fatima Addberger menar att det är en sak om man från politikerhåll gör det svårare och ställer högre krav på den som ansöker om bidrag. Men en enskild handläggare får inte godtyckligt göra det.
Hon ger några exempel på vad hon lyfter i överklagan.
– När Maja vände sig till försörjningsstödet första gången i september sa man till henne att hon inte kunde få hjälp för att hennes yngsta barn inte är inskolat på förskolan. Då såg hon till att göra det. Men när hon ansökte om bidrag i oktober fick hon avslag. Då sa de att hon borde ha skolat in barnet redan för ett år sedan, när hon var ett år, säger hon och fortsätter:
– Man vill att hon ska söka arbete. Hon söker så många arbeten som man kräver och avrapporterar dem. Men dagen innan man ska fatta beslutet säger man att "de här rapporterna duger inte, du måste rapportera på det här sättet. Nu får du göra om alltihop och du har ett par timmar på dig". Det här strider mot förvaltningslagens regler.
Enligt Fatima Addberger bryter den enskilda handläggaren i det här fallet mot förvaltningslagens sjätte paragraf.
Lisa Hasselberg påtalar att hon inte kan gå in i enskilda ärenden. Hon kan heller inte bemöta detaljerna om vem som har sagt vad.
"Vid ansökan om ekonomiskt bistånd får den sökande information om vad som behöver redovisas och vad som gäller generellt för att vi ska kunna bedöma rätten till bistånd. Om ansökan inte är komplett eller om inlämnade underlag väcker fler frågor om ekonomiska omständigheter eller vad sökande gör för att bidra till sin försörjning, så ges man möjlighet att komplettera ansökan inför beslut", skriver hon i ett mejl till tidningen.