Nyblivna bagaren och konditorn Julia Jansson har alltid gillat att baka. Och det är kanske inte är så konstigt, med tanke på att hennes mamma har varit konditor i 25 år.
– Hon började här på Sultans direkt efter studenten, berättar Julia.
Själv har Julia också vistats en hel del på det anrika konditoriet på Norr, även innan hon började sin praktik här. Hon har jobbat extra här sedan hon gick i nian.
Men för att bli konditor behövde Julia Jansson egentligen flytta till en större stad som Norrköping eller Örebro. Och det var hon inte så sugen på just då. Så hon bakade ihop en egen lösning.
– Jag tog kontakt med Lindengymnasiet och kollade om det gick att gå inriktningen "kök och servering" fast för konditor. Så jag har varit själv på mitt program.
Bakar du mycket hemma?
– Jag tycker att det är roligare att baka här än hemma. Här finns ju redan allting, och hemma blir det en sån stor process att städa undan. Nu bakar jag ju här hela dagarna, men förut har jag bakat en del hemma. Och ställer man ett bakverk i kylen tar det oftast slut.
Har du något favoritbakverk?
– Jag gillar nötkakor, men annars äter jag inte så mycket fika. Jag gillar inte tårtor eller sockerkaka alls.
Framtidsdrömmen just nu består av att arbeta på ett mindre bageri, ungefär som Sultans.
– Jag vill göra saker från grunden, kanske på ett mysigt fik ute på landet.
Och den framtidsdrömmen låter just nu inte alls långsökt. I söndags klarade hon nämligen det nationella yrkesprovet för bagare och konditorer. Provet gick ut på att under tre dagar göra en väldigt specifik samling bröd och bakverk, som sedan bedömdes av en representant från branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.
Var du nervös?
– Mamma och Therese hade sagt att jag kommer att klara det, så jag hade lite trygghet i det. Men när jag fick gå ut och bedömaren skulle skära upp och provsmaka, då var jag lite nervös. Men sen när jag fick komma in sa han att det självklart var godkänt. Han hade inte mycket att klaga på, säger hon stolt.
Nu har Julia Jansson en karriär framför sig av många tidiga morgnar. För att hinna baka allt frukostbröd innan de första kafégästerna dyker upp går det sällan att ligga kvar i sängen när solen går upp. Men det är inget som bekymrar henne.
– Jag har inga problem med att gå upp tidigt. Jag är inte en som sover till 11-12, jag gillar inte att sova bort hela dagen. På Sultans börjar vi mellan halv fyra och fem, och jag bor i Forssjö så jag går upp tio i tre.
Det innebär alltså att hon behöver lägga sig riktigt tidigt om kvällarna.
– Ja, jag lägger mig innan nio varje dag. När kompisarna vill träffas och ha fest somnar jag i soffan! Och min pojkvän jobbar kvällar och slutar vid 11. När han hade sin praktik kunde vi bara ses en timme mitt på dagen.
Många unga bakintresserade är idag flitiga användare av sociala medier. Med siktet inställt på en digital karriär lägger de ut korta, informativa videor där de visar allt från enkla vardagsrecept till komplicerade tårtor – som en ny generation lättillgängliga tv-kockar. Men det är inget som intresserar Julia.
– Jag har inget Tiktok-konto, jag gillar inte att synas på det sättet.
Vi påpekar att hon ändå valde att vara med i tidningen, varpå hon skrattande konstaterar:
– Det var mamma och Therese som övertalade mig att vara med!