Hon kämpar för att få hjälp med smärtsam böld

Josefine Motin har tappat förtroendet för vården. I snart ett och ett halvt år har hon kämpat för att få hjälp med en böld. När den gör som mest ont skriker hon av smärta.

Tre gånger har den smärtsamma bölden kommit tillbaka. "Ingen har utrett bölden. De har bara tömt den och gett mig smärtstillande. Ingen vill utreda den eller varför den kommer", säger Josefine Motin.

Tre gånger har den smärtsamma bölden kommit tillbaka. "Ingen har utrett bölden. De har bara tömt den och gett mig smärtstillande. Ingen vill utreda den eller varför den kommer", säger Josefine Motin.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2020-10-05 20:50

I maj 2019 upptäckte Josefine Motin en böld på insidan av ena skinkan. Hon sökte läkarvård i Eskilstuna. Läkaren tittade på bölden, men undersökte den inte mer än så.

– Jag fick höra att den var ofarlig.

Sedan dess har Josefine Motin har känt sig ignorerad av vården, gång på gång. Hon bläddrar bland anteckningarna i mobiltelefonen. Där har hon skrivit upp alla läkarbesök och undersökningar som hon gjort, men framför allt de som hon vädjat om, eller blivit lovad, och som inte blivit av.

I september i fjol sökte hon akut vård på Kullbergska. Då gjorde bölden så ont att hon skrek av smärta.

– Jag tänkte att om jag skriker tillräckligt länge så kanske jag tuppar av och slipper smärtan. Det kändes som om någon slet huden åt olika håll.

undefined
Allting gör ont, att gå, att stå, att sitta. I augusti kom bölden tillbaka för tredje gången. Den 15 september skrev Josefine Motin i sina anteckningar "Bölden har växt igen. Stor och öm. Spricker av sig själv under kvällen."

Från Kullbergska skickades hon till Nyköping för operation. Då var bölden stor som en tennisboll. Kvar efter tömningen lämnades ett öppet sår. Knappt hade såret hunnit läka förrän bölden kom tillbaka. 

Efter nyår skrev Josefine i sina anteckningar: "Ingen tid hos kirurgen ännu", "Vårdcentralen vill inte titta på abscessen, hänvisar till min läkare", "Börjar tappa hoppet. Remisser och undersökningar utlovas men inget händer"

I våras tröttnade Josefine Motin. Efter att ha klagat till mottagningen utan att få svar anmälde hon vården.

– Jag kände att, det ska ju inte vara så här. Min första läkaren lugnade mig flera gånger och sa att det inte var någon fara. Sedan visade det sig att det faktiskt var allvarlig. 

Hon gick in på Inspektionens för vård och omsorgs hemsida och kollade kriterierna för att göra en anmälan. 

– Eftersom jag uppfyllde många kriterier så skickade jag in en anmälan. Jag läste också att man kunde ansöka om ekonomisk ersättning. 

Hon har hittills fått 19 200 kronor från Landtingets ömsesidiga försäkring. Men Josefine Motin har överklagat ersättningen. 

– Jag har haft ont sedan i maj 2019 och jag har fortfarande ont.

undefined
Josefine Motin har anmält den första läkaren till Inspektionen för vård och omsorg. Ärendet är inte avslutat ännu.

I augusti i år kom bölden tillbaka för tredje gången. Den gången fick hon tömma den med lokalbedövning. 

– Sedan tog läkaren en skalpell och skar upp bölden. Jag har ganska hög smärttröskel, men det gjorde så ont att det svartnade för ögonen. Jag skrek och tårarna rann, säger hon och fortsätter:

– När jag tittar tillbaka i min journal på det besöket har läkaren skrivit "visar inga tecken på smärta". Då kände jag återigen, vad är det som händer, är det ingen som lyssnar på mig. 

I dag har Josefine Motin förlorat tilliten till vården. 

– Ingen har utrett bölden. De har bara tömt den och gett mig smärtstillande. Ingen vill utreda den eller varför den kommer.  En enda läkare har slängt ett öga på den efter operationen i september i fjol. Jag har inte blivit kallad till någon datortomografi eller kirurgremiss. Hur länge ska jag stå ut innan jag får hjälp?

Hon funderar på varför hon bollas fram och tillbaka. 

– Jag litar inte på vården. Jag drar mig för att söka vård. Jag kan ligga hemma i sängen och skrika av smärta. Men jag vägrar åka till sjukhuset för de gör ingenting för mig ändå.

Istället försöker hon att vänja sig vid smärtan. 

– Jag får bara acceptera att jag har ont.

– Det som beskrivs i artikeln är verkligen beklagligt och inget omhändertagande som vi önskar någon patient. Men då det är ett pågående ärende hos Ivo avvaktar vi med ytterligare kommentarer och inväntar vad den kommer fram till, säger Marie Bennermo, chef för patientsäkerhetsenheten vid Region Sörmland.

Missnöjd med vården

Den som varit med om något inom vården som man inte är nöjd med kan lämna synpunkter eller klagomål.

Kontakta först den mottagning där du fått vård.

Kontakta patientnämnden. Patientnämnden är en opartisk instans som finns i alla regioner. Patientnämnden utreder inga klagomål utan kan ge råd och stöd om du vill söka ersättning. 

Först efter att du kontaktat verksamheten där du fick vård, eller patientnämnden, kan du anmäla händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

Källa: Socialstyrelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!