Året var 2000 och Josefine Motins pappa Lars var inne i en gammal blomsterhandel där han hittade två klena, halvvissna vindruvsplantor längst in i ett hörn, ungefär 30 centimeter stora. Lars gick fram till kassan och frågade vad de kostade.
– De sa att de inte trodde att det skulle bli något av vindruvorna, men att han kunde få de jättebilligt. Han minns inte vad de kostade, säger Josefine.
Pappa Lars betalade en billig peng för plantorna och planterade dem framför altanen.
Fem år senare hade plantorna spridit sig över hela altanen och upp över hela altantaket.
– Det är helt otroligt. Ingen trodde att det skulle gå. Vi sköter inte om de, de får inget gödsel, ingen näring, vi har inget skydd på vintern. Vi har ingenting, men ändå lever de. Det ända jag vet är att pappa satte de väldigt djupt ner i backen och de har fått grova rötter, säger hon.
Stammen är rejält nere i marken och är nästan 15 centimeter.
– Folk kanske sätter de lite för högt upp, säger Josefine Motin som tog över både huset och vindruvsodlingen, i Gropptorp, 2018 när hennes föräldrar flyttade till huset bredvid.
I dag har vindruvsplanteringen levt i 23 år.
– Det är lite kul att det har gått i arv. Den har funnits här så länge jag kan minnas. Det är lite av min barndom och nu tar jag hand om dem. Det är lite fint.
Nu är planen att Lars ska täcka hela huset med vindruvor.
– Det är något speciellt vi har tillsammans, ler hon stort.
– Pappa ville ha det hängande inne i taket, men jag vill inte ha det så. Jag har anpassat det utefter vad jag vill ha. Mitt mål är att de ska fortsätta växa på sidan så att det blir som "inglasat", men med vindruvor, skrattar hon.
Vad gör du med alla vindruvor?
– Jag får ungefär 100 liter per säsong. Mina föräldrar äger en tobaksaffär i Katrineholm så vi brukar ta med en hink om dagen och dela ut till kunder och till de som bor i huset. Sedan brukar jag åka till något äldreboende och ge till de gamla. Sedan äter vi väldigt mycket själva också såklart, ler hon.
Samtidigt som inflationen ökar och matpriserna höjs så har Josefine sin alldeles egna trädgård med allt från äpplen, päron, blåbär, kantareller och majskolvar.
– Väldigt mycket närodlat. Vi har även planer på att göra ett potatisland med potatis, rödlök, purjolök. Dessutom är både min pappa och bror jägare. Vi har egen mark som vi jagar på så jag skulle kunna få ihop en hel månad utan att åka och handla. Det är bara mjölk och ägg, men höns har vi också planer på att skaffa. Det har blivit en hobby att spara så mycket pengar som möjligt.
Hur kan man odla vindruvor i Sverige?
– Jag tror man behöver ett genuint intresse. Det är inte som att sätta ner ett äppleträd. Sedan behöver man rätt näring och rätt blomjord. Här får vindruvorna sol på sig över hela dagen. Och för att få stora vindruvor gäller det att gallra bladen. För plantan ger näring till både druvorna och bladen för att kunna sprida sig. Men tar man bort bladen fokuserar den på druvorna. Just den här sorten är väldigt snabbväxande, så tar man inte hand om det så tar de över hela huset.
Josefine berättar att hon är sugen på att testa göra dolmar av bladen, men hennes stora dröm är att göra eget vin på sina druvor.
– Att sitta här på en kräftskiva och dricka sitt egna vita vin till. Det är drömmen.