Johanna vill låta fler prova på att smida smycken

Smeden Johanna Garmland delar gärna med sig av sin yrkeskunskap. Nu bjuder hon in till workshop för silversmide i sin ateljé i centrala Katrineholm. "Det är bara att höra av sig så sätter jag ihop grupper", säger hon.

Johanna Garmland och sonen Erik Gerdes är den tredje respektive fjärde generationen smeder som arbetar i familjeföretaget från 1935.

Johanna Garmland och sonen Erik Gerdes är den tredje respektive fjärde generationen smeder som arbetar i familjeföretaget från 1935.

Foto: Anton Swärdhagen

Katrineholm2023-01-15 11:58

I Garmland guld och silvers ateljé står tredje och fjärde generationen smeder och arbetar. Det anrika familjeföretaget från 1935 är hemma för både Johanna Garmland och sonen Erik Gerdes. För några dagar sedan skickade Johanna ut en enkel förfrågan på Facebook. Hon ville gärna dra igång en workshop – ett arbetsseminarium – för att pigga upp oxveckorna.

– Jag är väldigt flexibel, det är bara att höra av sig så sätter jag ihop grupper, säger hon glatt.

undefined
Johanna Garmland och sonen Erik Gerdes är den tredje respektive fjärde generationen smeder som arbetar i familjeföretaget från 1935.

Hon har haft ett gäng liknande träffar tidigare, samt någon avtackning och möhippa.

– Det är så utvecklande, jag har lärt mig så mycket. Det blir jätteroliga samtal när man sitter här och alla har gått härifrån med ett resultat. Ingen har gått hem tomhänt hittills.

undefined
Hos Garmland går inget till spillo, alla smådelar tas tillvara på för att bli till nya saker.

Förutom den glädje man känner efter att ha skapat något eget, menar Johanna att man också upplever något speciellt när man skapar i grupp.

– Det har varit mer än att bara göra smycken. Det blir väldigt fina möten. Miljön är hemtrevlig och avslappnad. Men man går inte runt i märkeskläder, precis. Det är lite som att vara en mekaniker, man blir smutsig.

undefined
Här sågar Johanna av en bit silver för att smälta ner det igen.

Hon tar gärna emot grupper på mellan fyra och sex personer. Är man fler än så blir det lätt rörigt och lite trångt. Men vad väntar då de som medverkar på en smides-workshop?

– Man kan komma hit helt utan förkunskaper. Här får de smälta silver, banka och valsa ut, använda verktygen för att slipa och göra mönster. Det är väldigt många olika tekniker och det jag använder är återbrukat material från gamla smycken och bestick. Inget går till spillo, vi smälter och återanvänder.

undefined
Johanna smälter ner delar av silver för att göra nya smycken.

Johanna förklarar att de arbetar med verkssilver, vilket är en legering av 83 procent silver och resten mestadels koppar. Och även om hon i huvudsak arbetar med silver kallar hon sig guldsmed. Känns det rörigt?

– De som kallar sig silversmeder gör oftast skålar och större saker, guldsmeder håller mer på med smycken. Jag skulle säga att de flesta guldsmeder jobbar mer med silver, för att det är billigare, säger hon.

undefined
Johanna Garmland har flera egengjorda hammare man kan använda för att få unika mönster i sina smycken.

Hon påminner gärna om att smide är något man kan göra med hela familjen. Man kan till exempel komma hit tillsammans för att göra matchande familjesmycken. Johanna och Erik håller också på att knåpa ihop ett sportlovskoncept för barn.

– Då kan barn få komma hit och pärla och prova på saker, smide är en grej för alla åldrar!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!