Det var inför budgeten 2021 som den styrande majoriteten i Katrineholms kommun presenterade att man ville införa språktest för personal inom äldreomsorg, LSS, förskola och fritidsverksamhet. De första språktesterna genomfördes i mars 2021.
– I arbetet med barn, unga, äldre och funktionsnedsatta är det svenska språket, att kunna göra sig förstådd, ta emot instruktioner och dokumentera viktig information. Syftet med språktest vid rekrytering är att säkerställa att arbetsuppgifter kan utföras tryggt och säkert, berättar Ingrid Lindbom, personalchef på Katrineholms kommun.
Redan vid det första intervjutillfället gör den rekryterande chefen en första språklig bedömning, främst gällande muntlig förmåga.
– De kandidater som bedöms vara aktuella för eventuell anställning genomför därefter ett språktest som bedömer tre områden: hör- och läsförståelse samt skriftlig förmåga. Testet består av att följa instruktioner, svara på flervalsfrågor och ge skriftliga fritextsvar, säger Ingrid Lindbom.
Kommunen använder sig av Educateits språktester. Lena Lundgren som är marknadschef på företaget berättar att de inte kan lämna ut några testdelar, eftersom det skulle minska testresultatets tillförlitlighet om delar av testen sprids. Däremot delar hon gärna med sig av ett par exempel på hur en enstaka uppgift kan se ut. Det kan exempelvis handla om att sätta in rätt ord (man får tre alternativ) i meningen eller välja en lämplig rubrik (där man får åtta alternativ) till en kort text.
Tidningen har nyligen berättat att Inspektionen för vård och omsorg har funnit en rad brister inom äldreomsorgen i Katrineholms kommun. Ivo anser bland annat att den personal som gör medicinska bedömningar inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning.
Händer det att ni anställer personal trots att de inte klarat språktesterna?
– Resultatet av språktesterna visar på vilken språknivå kandidaten befinner sig på inom läs- och hörförståelse samt skrivförmåga. Om kandidaten får godkänt på en eller två delar av de tre språktesterna kan de med visst stöd klara av arbetet, men det bedöms i varje enskilt fall av rekryterande chef, säger Anna-Lena Ramstedt, chef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Enligt henne träffas då chefen och kandidaten för ytterligare en uppföljande muntlig bedömning.
– Det är rekryterande chefs ansvar att säkerställa att kompetensen är tillräcklig för arbetsuppgiften man ska utföra, säger Ramstedt.
Lars Hernevid, verksamhetsstrateg på vård- och omsorgsförvaltningen, förklarar vidare:
– Det är inte svart eller vitt. Det finns en gråzon.
Språktestet består av tre delar. När kommunen får resultatet får de också en markering om resultatet är grönt, gult eller rött.
– Har man rött är man inte aktuell för anställning. Grönt krävs för vara helt godkänd och klara alla moment i arbetet. När en del är gul, när den ligger precis under godkänt, kan man vara aktuell för anställning, men då är man inte aktuell för delegerade hälso- och sjukvårdsuppgifter, berättar Lars Hernevid.
Hur många som hittills i år fått ett jobb trots att de inte är godkända på samtliga delar, är svårt att säga.
– Vi kan se att det är omkring 20 personer som ligger strax under gränsen i någon del och som skulle kunna vara aktuella men jag kan inte svara på hur anställande chef har gjort, säger Lars Hernevid.