Jobben ökar mest på landsbygden

Under 2016 väntas fler jobb i Sörmland, men samtidigt ökar arbetslösheten på grund av ökat flyktingmottagande. På landsbygden i Katrineholm blir dock jobben allt fler.

Impecta2rc.jpg

Impecta2rc.jpg

Foto:

Katrineholm2015-12-16 05:00

Allt fler får jobb på landsbygden i Katrineholm jämfört med hela landet i övrigt. Det menar kommunen i sin nya översiktsplan.

Sedan 2007 har sysselsättningen ökat med cirka 18 procent på landsbygden i Katrineholm, vilket kan jämföras med i snitt 5 procent för hela länet.

Landsbygdens sysselsättning blir även allt mer varierad och därmed mindre konjunkturkänslig och kommunen ser där en potential för utveckling av nya företag.

– Det är inga jätteökningar, men det pekar ändå stadigt uppåt, säger Björn Ekengren som är näringslivs- och landsbygdsutvecklare på Katrineholms kommun.

Ett exempel på expanderande landsbygdsföretag han lyfter fram är Impecta fröhandel som vuxit under många år. Under högsäsong har de 13 helårsanställda och lika många säsongsanställda.

– Det kan bli ännu fler på Impecta nu när de ska bygga ut till sommaren, säger Björn Ekengren.

Ökningen av antal anställda gäller även företag som verkstadsfabriken Eibers Edeby AB i Björkvik och livsmedelsbutiken Ica Nära i Julita. Det är små företag, men det är också där ökningen ligger, menar Björn Ekengren.

– Det är företag med 10 till 49 anställda som genererar flest nyanställningar. Man kan säga att nio av tio jobb i dag kommer från den här typen av företag, säger Björn Ekengren.

Normalt tänker man på landsbygdsnäringen som jordbruk eller djurhållning och kanske tänker man även på olika former av besöksnäring såsom vandrarhem och konferensanläggningar, men Björn Ekengren menar att några av de stora arbetsgivarna på landet i dag också finns inom vårdnäringen. Ett exempel han lyfter fram är vårdbolaget Årsta gård i Sköldinge, med boende för vuxna funktionshindrade, som har 40 anställda.

Håller ökningen i sig?

– Det får vi hoppas. Vi vet att besöksnäringen växer och mattrenden håller i sig och så går campingen vid Djulöbadet bra, säger Björn Ekengren.

Är det landsbygden som är framtiden nu när storföretagen minskar antalet anställda och trappar ner i städerna?

– Ja det kan tyckas så, men det är ju inga jättesiffror det handlar om. Nu när vi får ut bredband på landsbygden kan nog företagandet öka mer där. Man kan flytta ut från stan och behöver inga dyra kontorslokaler där. Då kan man jobba på ett helt annat sätt, säger Björn Ekengren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om