2007 beviljades den nu dömda kvinnan tre fjärdedels sjukersättning. När hon i juli 2018 började arbeta heltid anmälde hon inte de ändrade förhållandena till Försäkringskassan.
Det resulterade i att hon fick 23 utbetalningar mellan juli 2018 och maj 2020 på sammanlagt 168 801kronor i sjukersättning, trots att hon inte hade rätt till det.
Kvinnan har förnekat bidragsbrott och har i förhör uppgett att hon har berättat för en handläggare på Försäkringskassan att hon skulle börja arbeta heltid. Enligt kvinnan skulle hon ha frågat om hon skulle säga upp sjukersättningen eller sänka den till en fjärdedel, men handläggaren ska enligt henne ha svarat nej och sagt att hon inte skulle tjäna på det.
Det finns dock inget registrerat samtal hos Försäkringskassan där kvinnan ska ha hört av sig och berättat att hon skulle jobba heltid eller ha fått information om att det gick att reglera i efterhand.
Nu har dom fallit i Nyköpings tingsrätt och kvinnan döms till villkorlig dom och 50 dagsböter, totalt 2 500 kronor, för bidragsbrotten.
Myndigheter, kommuner och arbetslöshetskassor är skyldiga att anmäla till polis eller åklagare om de misstänker att någon begått brott enligt bidragsbrottslagen. Bidragsbrottslagen gäller bidrag, ersättningar, pensioner och lån som beslutas av Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, kommunerna och arbetslöshetskassorna.