Jordbruksföretagen Floda foder AB och Fors säteri AB drivs av Mattias Hultström och hans pappa. 2007 bestämde de sig för att dela upp Fors säteris verksamhet. Man behöll djurskötseln men la över ansvaret för gödselhantering på Floda foder.
Elva år senare beslutade bygg- och miljönämnden i Katrineholm att Floda foder skulle lyda under samma miljötillstånd som man tidigare tilldelat Floda säteri och dess fastigheter, något som Mattias Hultström motsatte sig. Han överklagade till länsstyrelsen som gav honom rätt. Bygg- och miljönämnden tog då ärendet vidare till domstol.
I september i år kom domen från Mark- och miljööverdomsstolen som också ger Mattias Hultström rätt.
– Katrineholms kommuns resonemang har varit att så länge man bedriver verksamhet på gården så omfattas man av tillstånden och det oaktat vem som bedriver verksamheten eller vad det är för typ av verksamhet. Det är en helt orimlig hållning, säger Mattias Hultström och fortsätter:
– Det innebär att ett miljötillstånd ligger till last för en fastighet och då skulle man kunna hamna i en situation där man inte kan arrendera ut sin gård för att man har miljötillstånd.
Under åren har Mattias Hultström flera gånger varit i kontakt med samhällsbyggnadsförvaltningen och han är kritisk till hur de hanterat ärendet. En av dem som varit med i processen under lång tid är miljöchefen Eva Frykman, som också är granne till den mark tvisten om gödselhanteringen gäller. Hultström anser att Frykman haft ett egenintresse av att begränsa gödselspridningen på åkern nära hennes hus och att hennes inställning kan ha påverkat nämndens beslut. Därför har han nu JO-anmält Eva Frykman och samhällsbyggnadsförvaltningen för jäv.
– Jag har många gånger suttit i möten med Eva och övriga medarbetare på samhällsbyggnadsförvaltningen. De här frågorna har diskuterats och hon har för andra medarbete tydligt gett sin syn på den här frågan. Så i min värld är det tveklöst att det har påverkat förvaltningens beredning, vars underlag legat till grund för beslut i nämnden.
När tidningen ringer upp miljöchef Eva Frykman efter att hon läst JO-anmälan säger hon:
– Det här är något som JO får ta ställning till. Vi har inte gjort en sån bedömning alls. Jag har inget personligt intresse alls i den här frågan och har inte upplevt någon störning av verksamheten.
Du säger att du som miljöchef inte tagit några beslut. Samtidigt har nämnden gett förvaltningen i uppdrag att besluta om vissa saker gällande det här ärendet.
– Ja, precis och då är det handläggaren direkt som fattar de besluten. Så det har aldrig varit några beslut som legat på mitt bord eller som jag fattat. Antingen har miljöinspektörerna fattat beslutet eller nämnden.
Men miljöinspektörerna är anställda under dig.
– Absolut. Men jag tänker i en vanlig tillsynsprocess om man bara gör en tillsyn och skriver en inspektionsrapport eller skriver ett föreläggande med försiktighetsmått, då är det handläggaren som gör de bedömningarna och fattar de besluten.
Det fanns ingen tanke om att du skulle avsagt dig ärendet?
– Nej, jag anser inte att vara granne är ett jävsförhållande generellt. Jag är inte berörd av gödselspridningen på något vis, säger Eva Frykman.
Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och enligt honom finns det ingen tvekan om att Eva Frykman är jävig i det här sammanhanget.
– Miljöchefen är granne med fastigheten. Ajajaj, det är inte bra. Då är hon jävig så det bara dundrar om det. Hon skulle inte få komma i närheten av det här ärendet alls.
– Hon hade kunnat försöka putta det uppåt så att nämnden så mycket som möjligt hade fått hantera det. Puttar hon ned det så blir det problematiskt, det är väldigt svårt att vara saklig och objektiv när ens lönesättande chef flåsar en i nacken, säger Lundin.
För Mattias Hultström har den långa rättsprocessen varit kännbar. Det har kostat mycket tid och pengar. Han tycker att kommunen är för hård mot lantbrukare – en bransch som han anser redan är strikt reglerad.
– Min mening är att Katrineholms kommun ställer mycket högre krav på verksamheter än vad lagen föreskriver och det bevisas mycket av den här domen att de går för långt helt enkelt. Jag har en känsla av att man trodde att vi skulle ge oss och att man skulle få sin vilja igenom.
Miljöchef Eva Frykman håller inte med. För kommunens del har det handlat om att reda ut hur de ska tolka lagstiftningen i den här typen av ärenden. Därför överklagade man till Mark- och miljööverdomstolen.
– Vi ville få det utrett om Floda foder träffas av tillståndet eller inte.