Jessica Hydén vill att alla ska ha mat för dagen

Mat på bordet räknar de flesta som livets nödtorft, men så är det inte för alla. Jessica Hydén och vännerna i Mathjälpen sträcker ut en hjälpande hand när magen och plånboken är lika tomma som kylskåpet.

Sedan 2018 har Jessica Hydén varit engagerad i Mathjälpen, som delar ut mat till behövande två gånger i veckan.

Sedan 2018 har Jessica Hydén varit engagerad i Mathjälpen, som delar ut mat till behövande två gånger i veckan.

Foto: Emma Eriksson

Katrineholm2022-01-21 16:50

Varje år kommer tonvis med livsmedel, som matbutiker annars skulle ha slängt, till nytta tack vare den ideella föreningen Mathjälpen. 

I både Vingåker och Katrineholm får utsatta människor hjälp, samtidigt som butikerna minskar sitt matsvinn. 2017 startade verksamheten i Vingåker 2017 och året därpå öppnade föreningen även i Katrineholm

En av de tre nominerade till Årets lokala hjälte är Jessica Hydén. Enligt nomineringen ser hon till att det som samlas in av butikernas överskott tas tillvara ordentligt och kommer fram till de behövande. Jessica håller bland annat ordning i skåp och frysar och ser till att det alltid finns tillräckligt med volontärer, förare och bärare. Varje vecka ser hon också till att en bil med mat levererar i Vingåker.

undefined
Jessica Hydén på Mathjälpen brinner för att hjälpa andra. "Det är hemskt att människor inte har mat för dagen, när vi har det så bra som vi har det i Sverige."

När Kuriren ringer Jessica Hydén för att gratulera till finalplatsen, blir hon rejält överraskad.

– Det är jättekul att bli nominerad, men jag tycker inte att jag är någon speciell person. Jag gör det här för jag tycker att det är roligt och vi är ju många som hjälps åt. Vi är omkring åtta volontärer, säger hon.

Jessica Hydén har varit med sedan Mathjälpen öppnade i Katrineholm hösten 2018.

– Det är alltid roligt att kunna hjälpa till och det var självklart att jag ville vara med. Vi hjälper både behövande och gör något åt matsvinnet och miljön. När vi började för fyra år sedan hade vi bara bröd och frukt och delade ut 30 påsar vid första tillfället.

Sedan dess har hjälpverksamheten ökat rejält. Två gånger i veckan delar föreningen ut mat till behövande medlemmar. 

undefined
Inför julafton 2021 fick Mathjälpen ta emot matlådor från Claudias kök. Från vänster: Jessica Hydén, Kamilla Wahlström, Carlos Ochoa, Claudia Gratwohl och Anders Johansson

– Nu i januari slog vi rekord, det var 97 stycken som kom och hämtade vid ett tillfälle. Annars är det 60 – 70 personer som kommer på måndagar och på torsdag brukar det vara mellan 40 och 50.

Jessica Hydén konstaterar att verksamheten behövs och att medlemsantalet ökar från gång till gång. 

– Vi hjälper alla från barnfamiljer och pensionärer till ensamstående som hämtar matkassar hos oss. Alla tycker att det är jättebra och är så tacksamma och glada över att de får hjälp, säger hon.

De livsmedel som delas ut hämtar föreningen i fem livsmedelsbutiker i Katrineholm.

– Det blir oftast två fulla bilar och vi har varit uppe i 600 kilo när vi vägt veckoleveransen. I början hade vi en kyl och en frys, nu har de tredubblats. Vi får mycket mejerivaror och bröd, men även frukt, grönsaker, kött, tårtor och bakelser.

Hade inte Mathjälpen hämtat varorna, skulle butikerna ha kasserat det föreningen delar ut.

– Ofta är det stora plastförpackningar med frukt där ett päron eller en apelsin har blivit dålig.  Butikerna skänker också trasiga förpackningar med specerivaror, det kan exempelvis vara flingpaket som gått sönder. Det är förskräckligt att slänga mat som fortfarande kan användas. 

Upplever du att det finns en dold fattigdom i Katrineholm?

– Ja, det gör det. Det är hemskt att människor inte har mat för dagen, när vi har det så bra som vi har det i Sverige. Många av de som kommer till oss säger att de inte har fått hjälp av socialen och ligger efter med hyran. En hel del berättar att de verkligen inte har något hemma i kylskåpet och då känns det extra roligt att ge. 

 I dagsläget hyr Mathjälpen ett rum av Mariakyrkan, men drömmen är att kunna utöka.

undefined
I en källarlokal i Mariakyrkan har Mathjälpen sitt högkvarter och här packas matkassarna. Jessica Hydén berättar att föreningen har stort behov av en ny större lokal.

– Vi växer verkligen och är i stort behov av en egen lokal, säger Jessica Hydén.

I tre kylar och tre frysar förvaras mat och andra livsmedel som ska delas ut. Föreningen hämtar mat i fem livsmedelsbutiker i Katrineholm.
I tre kylar och tre frysar förvaras mat och andra livsmedel som ska delas ut. Föreningen hämtar mat i fem livsmedelsbutiker i Katrineholm.
Årets lokala hjälte

2020 var det premiär för Katrineholms-Kurirens utmärkelse Årets lokala hjälte. En satsning för att lyfta fram och hylla människor som bidragit med något positivt för ortens samhällsutveckling.

Under hela december fanns möjlighet att nominera en person med lokal anknytning som gjort något särskilt för någon eller några i Katrineholm, Flen eller Vingåker.

Vinnaren får, förutom äran, ett presentkort på 2 000 kronor att använda i lokala butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!