När Jesper Karlsson reste i Sydafrika och USA saknade han det svenska godiset och det var då idén kom om att han skulle starta en e-handel med svenskt godis.
– Varje gång jag gick in i en butik för att stilla mitt godissug blev jag besviken, säger han.
I samma veva hade det också blivit en stor trend på sociala medier att amerikaner filmar sig själva när de beställer hem och testar svenskt godis. På Tiktok har bland annat världsstjärnor som Justin Timberlake lagt upp videos där de recenserar svenskt lösgodis.
– Det är betydligt lättare att hoppa på en trend som redan finns än att starta en helt ny.
I augusti startade han bolaget Greatest candy. Från början var tanken att enbart sälja till den amerikanska marknaden. Men allt eftersom växte idén om att även försöka bli stor i Sverige.
Hur ska du nå ut i både Sverige och USA?
– Främst på sociala medier, men jag är inget marknadsföringsproffs. Jag får testa mig fram och hoppa på olika trender, men det viktigaste är kontinuitet. Att man hela tiden uppdaterar, till slut blir man stor.
Trots sin entusiasm är Jesper Karlsson medveten om de utmaningar som ligger framför honom som att konkurrera med andra godisleverantörer och hålla nere priserna.
–Jag skulle aldrig köpa godis från internet om det kostade mer än i butik.
I dag har han fyllt sitt sovrum med godiskartonger. De står i travar längs väggarna. Men hans vision är att ha en större lokal och flera anställda framöver. En långsiktig dröm är att ha ett lager i USA.
Men det är inte bara pengarna som lockar med att vara egenföretagare. När Jesper Karlsson var i Sydafrika arbetade han i kampen mot tjuvjägare. Därför vill han skänka en del av sin eventuella vinst till Världsnaturfonden WWF.
– Det var lärorikt och gav mig en annan syn på världen. Det är en helt annan verklighet där jämfört med här hemma. Det känns inte som att det är samma planet. Det känns bra att veta att man kan göra skillnad och rädda liv.
Hur ser du på tajmingen att starta företag nu?
– Det är en osäker tid, men finns det någonsin en bra tid att starta företag? Jag tror att om man bara kör igång och jobbar hårt, så kommer resultaten. Det kanske går sämre i lågkonjunktur, men då är man i alla fall i gång. Sen kan företaget börja ta fart när det är högkonjunktur.